En social arena för politiken

Att internet utvecklades från ett amerikanskt militärt nätverk, berättade professor Jan Nolin från Bibliotekshögskolan, när han inledde utbildningsdagen. Då byggde systemet helt på kontroll och när ”vanligt folk” plötsligt kom in i sammanhanget ställde det till problem. När nätverket efterhand delades i två delar blev den nya delen, Internet, symbolen för ”antikontroll” – så öppet som möjligt.

Han beskrev också det mest lyckade användandet av sociala medier hittills: Barack Obamas presidentkampanj 2008. Bland hans strategier – som politiker runtom i världen därefter gärna vill anamma – fanns bland annat facebookgrupper, en offentlig blogg, en videokanal och det riktigt nydanande; ett paket för att skapa egna sociala nätverk, onlineverktyg som användarna kunde ladda ner från my.barackobama.com.

– Jag vill uppmana alla här att skriva i Wikipedia, vi behöver bli mycket större, sa Lennart Guldbrandsson, ordförande i Wikimedia Sverige. I sin föreläsning på temat Är Wikipedia ett socialt medium ställde han frågan vad vi ska ha de sociala medierna till och menade att det handlar om olika saker, beroende på i vilket perspektiv man ser det.

– På kort sikt håller vi kontakt med vänner, tipsar varandra, har roligt och uttrycker oss. På lång sikt tror jag att vi löser problem och utbildar oss, med hjälp av sociala medier. Jag tror att vi i framtiden kommer att kombinera detta och utnyttjar det roliga och kontakterna med vännerna för att lösa de största problem vi har.

PR-konsulten Hans Kullin rivstartade sitt föredrag om nyheter och sociala medier med ett citat från en amerikansk collegestudent som twittrarna i salen genast delade med sig av: ”If the news is that important it will find me” – om nyheterna är viktiga kommer de att hitta mig. Om Twitter är ett media för nyheter eller sociala relationer var en av Hans Kullins frågeställningar och han visade resultat från en undersökning av en grupp koreanska forskare, som visar att majoriteten av de så kallade ”trending topics”, 85 procent, är nyheter. De konstaterar också att ”en tweet som ’retweetas’ når i genomsnitt 1000 användare oavsett antal personer som följde den första tweeten.”

Twitter: ”Medelavståndet till hela nätverket på twitter är fyra steg.”

Vi är dumma, tanklösa och har svårt att hitta balansen – och borde inte ha tillgång till datorer. Det var Mathias Klangs något tillskruvade budskap när han inledde sin föreläsning om sociala medier som samhällsförändring. Han är forskare och universitetslektor vid Göteborgs universitet och projektledare för Creative Commons. Det handlade bland annat om att inse att kommunikation via sociala medier är en pågående process, som vi inte kommer att ha alla svar kring just nu. Men ett av hans budskap till politikerna i salen var enkelt och tydligt:

– Konton på Facebook och Twitter som inte används ÄR INTE. Det hjälper inte att ha startat konton om de inte används. Jag brukar fråga ”har du facebook?” och de nickar. Men när jag frågar om de använder det, svarar de nej! Det är som att ha en bil, men alltid ha den stående i garaget!

Farmor Gun i Norrtälje heter bloggen som Gun Svensson, nu 72 år, startade i november 2006 för att som hon säger ”visa barnbarnen att farmor har hälsan och lever”. Förra året fick hon Stora bloggpriset i kategorin Politik och samhälle av Aftonbladet och Bloggportalen. 

Hon bloggar för att lära sig, berättade hon, vilket bland annat gjorde henne till en engagerad och kunnig aktivist i FRA-debatten. Nu är hon både medlem och kandidat i Piratpartiet. Familjen misstycker inte:
– Min son säger ”Jag har hellre en morsa som är pirat än en som bara sitter och väntar på liemannen”, berättade Farmor Gun och lockade fram många skratt.    

Twitter: En av de tidigare talarna, Mathias Klang: En mantra värd att skandera @farmorgun "I en demokrati måste informationen vara fri" #msmboras

Brit Stakston är mediestrateg på kommunikationsbyrån JMW Kommunikation och ägnar sig uteslutande åt Sociala medier. Hon är huvudförfattare till boken Politik 2.0, en antologi där bland andra Farmor Gun medverkar tillsammans med 15 andra politiker. Boken handlar om konsten att använda sociala medier och även under föreläsningen gav Brit Stakston många konkreta tips till de församlade politikerna om hur de kan förbättra sin närvaro på nätet, bland annat genom att skriva bra rubriker för att bli hittade av sökmotorerna. Hon hävdade också att sociala medier ger politikerna oanade möjligheter – bättre än på många år – att både öka antalet medlemmar och engagemanget.

– Men man måste bli medveten om att det inte finns någon kollektiv norm för det som händer på nätet, lika lite som det gör det om du går ut på gatan.

Twitter: ”Politiken kommer förlora sin relevans om det politiska samtalet inte digitaliseras, framhäver Brit Stakston.”

Utbildningsdagen avslutades med kurs i bloggande, Facebook och Twitter och en av dem som tog chansen var Gun Moss. Hon är suppleant i kommundelsnämnden i Dalsjöfors och fick en lektion i Facebook av Wikimedias ordförande Lennart Guldbrandsson. Hon tyckte att utbildningsdagen var givande på alla sätt.

– Alla föreläsare har varit fantastiska, men en extra eloge till Farmor Gun som gett sig in på det här utan att vara van vid den här världen. Hon är verkligen ett bra exempel på att vi alla kan, om vi verkligen vill.

– Alla kan påverka, det tycker jag är ett viktigt budskap. Man kan inte längre säga att det inte spelar någon roll vad man gör eller hur man röstar – om man verkligen brinner för något kan man göra det, tack vare att de här medierna finns.