Ny verklighet för textildesigners

Designyrket i allmänhet och textildesignyrket i synnerhet är på väg in i en ny tid, det visar Linda Worbins avhandling. Yrket går från att vara statiskt till att vara dynamiskt.
– Designar man ett randigt tyg är det tänkt att det ska vara randigt under hela den tänkta livslängden, men om det är ett dynamiskt tyg som är randigt skulle det kunna bli rutigt eller enfärgat eller ett helt annat mönster.
– Det handlar mycket om att föränderliga dynamiska mönsterbilder inte har ett statiskt uttryck utan kan förändra sig över tid. Som textildesigner behöver man ta till sig nya designvariabler, som det kanske arbetas mer med inom musik och rörlig bild, att man tänker på hur det ska se ut under olika tider och under hur lång tid.

När kommer man att se en tröja i butik som förändrar sig när man köpt den?

– Det beror mycket på hur textilproducenterna och textilindustrin kan ta emot kunskapen vi har. Vi får ut det i industrin genom att vi lär våra studenter som sedan kan vidareutveckla det när de kommer ut i yrkeslivet. Ett annat alternativ är att företag vill samarbeta med oss. Men studenterna är våra främsta produkter. Vi tänker oss inte t-shirten som en produkt utan snarare textildesignern som arbetar på till exempel JC, avslutar Linda Worbin.

Disputation: Tisdagen den 1 juni 2010, kl. 13:00, Textilmuseet, Druveforsvägen 8, Borås
Opponent: Universitetslektor Mary- Ann Hansen, Danmarks Designskole, Danmark

Läs mer om avhandlingen.