Vill ha en grönare textilindustri

Emmanuelle Butaud-Stubbs är huvudtalare under den internationella konferensen Next Textile som pågår 24-25 maj. Hon passade också på att besöka Textilhögskolan på måndagsmorgonen. 
– Det är intressant att få vara här och träffa studenterna.

Huvudämnet under föreläsningen var Frankrikes återvinningssystem av hemtextilier, kläder och skor. Sedan 2006 är det lag på att alla textilåterförsäljare ska betala en miljöavgift på samtliga produkter som säljs.
– Alla återförsäljare var överens om att det behövdes göras en insats för återvinning inom textilindustrin, men det blev självklart motstånd när de fick höra om avgiften, säger Emmanuelle Butaud-Stubbs.

Pengarna som kommer in från industrin används delvis för sorteringen men det görs också stora informationsinsatser till Frankrikes befolkning om hur textilierna ska återvinnas på återvinningsstationerna. 
– Ungefär 60 % av återvinningen är export till exempelvis Polen, Tjeckien och Afrika. Vi vill också kunna hitta sätt att återvinna fibrer men det är en svår process eftersom de ofta är blandade.

Vill ha samma lag i hela Europa

Under konferensdagarna vill Emmanuelle Butaud-Stubbs passa på att diskutera Frankrikes återvinningssystemet och få upp det på agendan.
– Jag hoppas att jag kan inspirera andra europeiska länder att arbeta på samma sätt som oss. Jag är lite bekymrad över vad det innebär för Frankrike när de stora företagen som H & M får betala en avgift i vårt land, men inte i något annat.

– Jag vill att alla europeiska länder ska följa samma lag och att EU-kommissionen ska ta ett hårdare tag i frågan.


Emmanuelle Butaud-Stubbs fick en rundvandring i Textilhögskolans lokaler och maskinparker.