Basårsstudenter fick information om byggingenjörsyrket

Närmare 40 studenter från basåret ville veta mera om var en byggingenjör egentligen arbetar med. Minette Jamesson som är produktionschef på Skanska direkt AB i Södra Älvsborg hade många goda råd att ge.

-Det var inte självklart vad jag skulle bli mer än att jag ville jobba i byggbranschen. Jag ville egentligen bli arkitekt, men betygen räckte inte till, berättade Minette Jameson.

Ett provår på byggingenjörsutbildningen fick henne att tänka om och hon valde att går klart utbildningen.

Just när hon blev klar med utbildningen gick Sverige och byggbranschen just ut ur en lågkonjunktur och studenterna kände osäkerhet kring om de skulle få något jobb.

-Vi studenter fick helt enkelt sätta oss och ringa runt till arbetsgivare och fråga om jobb. Jag hade tur och fick jobb på Skanska. Första uppdraget var en idrottshall i Limmared, i Tranemo kommun.

Nervöst i början

Hon berättade att man som färsk högskoleingenjör kände sig ny och det var nervöst. Under det första halvåret fick hon gå bredvid som arbetsledare.

-Man tilldelas begränsade ansvarsområden. Cheferna vet om att man är ny. Efterhand ökar ansvarsmängden.

Som tjej väckte hon viss uppmärksamhet. Inte så att byggarna tyckte illa om en kvinnlig arbetsledare, utan mera för att de tänkte extra på sin jargong när hon var där. Som ung och ny vill man verka mer självsäker än man är, förklarade hon. Men det har man inget för, man genomskådas snabbt.

Många möjligheter

-Yrket är fullt av möjligheter, t.ex. aktiv problemlösning utifrån kundens önskemål. I början tyckte man kundens önskemål mer var bekymmer om de inte stämde överens med ritningarna, men sedan lär man sig se möjligheter utifrån det i stället. Varje dag är en utmaning.

Minette hamnade i Alingsås som arbetsledare och skulle se till att leveranser, byggare och snickare var på plats. Därefter avancerade hon till att bli platschef, den som sätter samman beställningstid med satt ekonomi för ett projekt.

-Oftast börjar man som arbetsledare och blir platschef när man har fått erfarenhet.

Det finns många funktioner som behövs inom produktionen. Valmöjligheterna är ett enormt plus inom byggbranschen, menar hon. Man kan sikta på olika inriktningar t.ex. kalkyl, miljöingenjör, arbetsmiljöingenjör. Minette riktade in sig mot sjukhusbyggnader, där hänsyn hela tiden måste tas till att patienter kommer in och ut både på sidor och våningar under och över, samtidigt som det handlar mycket om specialinstallationer för sjukhusmiljö.

Idag är Minette Jamesson ansvarig för byggserviceavdelningen i Södra Älvsborg och jobbar med mindre privatbyggnader. Hon platschef och under sig har hon åtta platschefer och 42 byggare.

-För några år sedan kunde jag inte tänka mig att sitta på ett kontor, men just nu passar det mig bra, för jag ska ha barn till sommaren avslutade hon mötet med basårsstudenterna.

En intresserad skara basårsstudenter stannade kvar efter Minette Jamessons föredrag för att få veta mera om byggingenjörssyrket.