Framtidens solskydd är här

Turnils Design, som tillverkar solskydd utlyste en tävling bland textildesignstudenterna i höstas. De ville att de skulle formge nya mönster för solskyddstextilier under ledorden: utmanande, nyskapande och nordiskt.
– De berättade att inget hade hänt inom branschen på 40 år när det handlade om mönster, berättar Paulin Machado som alltså vann tävlingen.

Studenterna fick fria händer och skulle utforma mönster efter hur de såg på framtidens solskydd. Paula Machado hämtade inspiration från randen, som är klassisk inom solskyddsmönster.
- Utifrån randen ritade jag grenar och  då blev det björkar. Sedan blev björkarnas ränder i kombination med varandra granar, förklarar Paula Machado som använde lugna färger och stora mönster i sin design.

Hon är förstås jätteglad över vinsten och som student är de 20 000 kronorna välkomna.
- Självklart är det alltid fint med äran men klart att pengarna gör sitt. Det blir inte lika stressigt och ett måste med ett sommarjobb nu, säger hon med ett leende.

Enbart andraårsstudenter i final

Det var både studenter under första, andra och tredje året på textildesignutbildnignen som deltog i tävlingen. Fem från det andra året gick till final.
- Det var extra roligt och något juryn inte hade någon aning om när de utsåg finalisterna, berättar Tonje Kristensen som är utbildningsledare för textildesignutbildningen.

Hon blev kontaktad i höstas av solskyddsföretaget som ville att studenterna skulle göra markisdesign.
- Jag föreslog då en pristävling utanför kurserna som samtliga årskurser kunde delta i.

Mönstret till försäljning?

Nu ska Turnils Design fundera på om mönstret är något de kan och vågar producera.
- Det är lite pirrigt kring vad som kommer hända nu. Kanske finns mitt mönster att köpa i framtiden, det är väldigt kul att tänka på, säger Paula Machado avslutningsvis.

Fakta

Se mer av Paula Machados och de andra studenternas mönster här.

Vill du veta mer om Textildesignutbildningen? Se en film och läs mer här.