Positivt när kritiserad minister kom till Borås

Högskole- och forskningsministern Tobias Krantz kom till Högskolan i Borås och hade ett späckat program. På förmiddagen träffade han studenter på Sandgärdet och eftermiddagen tillbringades på Textilhögskolan där han bland annat gick en rundvandring på ett av få lärosäten i världen som integrerar design, teknik och ekonomi inom ramen för en industriell fullskalemiljö.
– Det var jätteintressant på Textilhögskolan. Eftersom jag har en bakgrund som statsvetare är det väldigt spännande att lära sig om forskning och utbildning på helt andra områden, som inom textil till exempel, berättar Tobias Krantz.

Kritik

Högskole- och forskningsministern har fått hård kritik, bland annat från universitetskansler Anders Flodström, som inte gillar vad han sett av propositionerna om studieavgifter för utländska studenter, ökad frihet för högskolor och universitet samt propositionen om utbildningens kvalitet. Tobias Krantz välkomnar dock kritiken.
– Akademin ska skapa debatt och jag hade varit mer orolig om det vi gör inte hade väckt någon debatt. Om man ska undvika kritik är det bästa sättet att sitta still och inte göra någonting och jag är inte en sådan minister. Jag tycker att det är kul och viktigt att vi genomför reformer för den högre utbildningen och forskningen i Sverige och då duger det inte att sitta med armarna i kors.

Under besöket i Borås hade Tobias Krantz även ett möte med Högskolan i Borås ledning.
– Vi pratade en hel del om högskolans framtida utmaningar och vilken strategi högskolan har för att möta de här utmaningarna. Vi pratade också en hel del om vad som händer i högskolepolitiken med det nya kvalitetssystemet och om den nyligen presenterade möjligheten att få ökad frihet för landets universitet och högskolor.

Vad gav det, tycker du?

– Jag fick en bra bild över hur högskolan tänker möta de här utmaningarna och att högskolans ledning såg fram emot att få bestämma lite mer själva om hur man ska forma sin egen framtid här i Borås, avslutar högskole- och forskningsminister Tobias Krantz.