Snart kan du spela musik på dina kläder

Under Nordiska Museets utställning Modemakt - 300 år av kläder är Smart Textiles inbjudna för att visa upp framtidens textilier under temat ”Funktionellt”.  Jeannine Han, som får finansiering från Smart Textiles, har gjort en kostym som kommer att överraska museets besökare.
– Kostymen är gjord på ett material med integrerade sensorer som reagerar när någon kommer nära och vid beröring, berättar Dan Riley som har stått för tekniken.

Jeannine Han tycker estetiken är viktig och har lagt mycket tid på att utveckla mönstret. Hon har även fått hjälp från Göteborgs remfabrik för att göra repen till kostymen.

De kallar projektet för ”textildesign för en nomad”.
– Kostymen är för en resande nomad som vill kunna kommunicera med andra nomader, så ljudet är inspirerat av naturen säger Jeannine Han och Dan Riley fortsätter:  

– Ljudet är som på en harpa, nästa steg för oss är att hitta ett sätt att kontrollera musiken mer.

Som sitt examensarbete ska därför Jeannine Han, tillsammans med Dan Riley, starta ett band där någon eller några av bandets medlemmar ska ha på sig kostymerna och således spela på sig själva. 
– Vi vill också utveckla tekniken så att det ska vara enkelt att producera kostymen i framtiden, säger Jeannine Han avslutningsvis.

Fakta

Jeannine Han och Dan Rileys kostym går att se på Nordiska museet i Stockholm mellan den 26 februari – juni 2010. Läs mer här.

Se en film om hur kostymen fungerar.