Textilhögskolans studenter värdefulla för KappAhl

Åsikterna om hur länge utbytet mellan KappAhl och Textilhögskolan egentligen har pågått är många och kanske inte så viktigt egentligen. Viktigare är att många av dem som är anställda idag på KappAhl har en textilutbildning från Borås.
– Vi prioriterar gärna de som kommer från Textilhögskolan i Borås eftersom de har rätt teoretisk och praktisk bakgrund, berättar Anna-Lena Wendt, personalspecialist och rekryteringsansvarig för KappAhls huvudkontor, och ansvarig för dagen.
– Men vi stänger absolut inte ut dem som inte har exakt rätt utbildning, poängterar hon.

Praktik en väg in

KappAhl bjuder in Textilhögskolans studenter varje år för att marknadsföra sig själva som en potentiell arbetsgivare och för att få visa studenterna vilka olika yrken som finns inom KappAhl. Allt från designers till mönsterkonstruktörer, inköpare och planners berättade under förmiddagen om sina bakgrunder och sitt nuvarande jobb.  
– Vi vill ge hopp och inspiration och visa att det finns många vägar att gå för att jobba för oss, säger Anna-Lena Wendt.

Många av de anställda idag började som praktikanter, något Anna-Lena Wendt rekommenderar som en väg in.
– Så länge vi har resurser och fysisk plats tar vi in så många praktikanter vi kan. Just nu har vi fjorton praktikanter på plats. Oftast tar vi in ett fyrtiotal per år, enbart på huvudkontoret. 

Inspiration för studenter

Jennie Lundberg, en av de 90 studenter som anmält sig till dagen, lyssnar uppmärksamt på två av dagens föreläsare, Anna Persson och Sanne Norström, som är inköpare respektive inköpsassistent. Jennie Lundberg studerar själv textilekonomi och siktar på inköparyrket.
– Det är intressant att få höra hur arbetet fungerar i verkligheten från dem som arbetar med det dagligen, säger hon och kan definitivt tänka sig att arbeta på KappAhl i framtiden.

Även Elias Arvidsson, textilekonom och den enda killen från Textilhögskolan som nappade på besöket, ser också en framtid inom inköpsyrket.
– Jag är mer sugen nu än tidigare att jobba på KappAhl faktiskt. Det har varit en informativ dag hos en potentiell arbetsgivare, säger han vid dagens slut.

Största rekryteringssatsningen

Textilhögskolan tillsammans med KY/ProTeko och KY/Konfektionstekniker samt Nordisk Designskola i Borås är de enda skolorna som blir inbjudna på det här sättet till KappAhl och dagen räknas som den största satsningen inom företagets rekrytering.
– Det är en återkommande aktivitet som vi uppskattar och som vi absolut kommer att fortsätta med, säger Anna-Lena Wendt och tillägger:

– Det är roligt när vi får ansökningar där studenterna nämner att de varit med på den här dagen. Då ser vi att det verkligen är en rekryteringsinsats som fungerar.