Toyotachef tillbaka på Textilhögskolan

Världens största biltillverkare, Toyota, skickade förra veckan sin designchef, Makoto Oshima till Europa för att åka på talangjakt. En talangjakt som syftar till att besöka några av Europas bästa textildesignutbildningar och få med sig praktikanter hem till Japan som ska vara med och utveckla interiören i kommande generations Toyotabilar. Det är fjärde gången Makoto Oshima gör resan och andra gången han besöker Textilhögskolan.
– Sara gjorde väldigt starkt intryck på oss förra året och därför vill vi fortsätta samarbetet i år, säger Makoto Oshima.

Förra året tog designchefen med sig tre praktikanter från Europa. Han besökte utbildningar i bland annat London, Milano, Paris, och Borås.
– Det betyder jättemycket för statusen för textildesignutbildningen att de väljer oss av så många andra skolor. Det är fantastiskt roligt, säger Tonje Kristensen som är utbildningsledare för Textildesignutbildningen vid Högskolan i Borås.

Vad är det som gör er speciella?

– Det är kombinationen av konstnärlighet och materialkunskap som är textilhögskolans styrka.

Praktiken hos Toyota pågår i två månader under sommaren, där praktikanterna under första månaden gör research och planerar för att under andra månaden gå över till produktion av sina koncept. Förra årets tema var ”Next Prius”, men årets är ännu inte bestämt. Makoto Oshima vet dock vad han letar efter på Textilhögskolan.
– Jag förväntar mig kreativitet inom tyg och vävteknik, men även olika typer av färgteknik. Ungefär samma som förra året.
– Den här skolan är specifikt inriktad mot tyg och det passar vårt företag, avslutar Toyotas designchef Makoto Oshima.

Läs om Sara Ribbenstedt här.