Covers av Rickard Lindqvist

Utställningen med Rickard Lindqvists Covers visades första gången på Röhsska museet i Göteborg i våras. Nu får också stockholmarna ta del av hans spännande tolkningar eller tongivande konstruktioner.  Vad är original och vad är ett plagiat? När blir en idé min egen, frågar sig Rickard Lindqvist. Hur mycket måste förändras?

När Rickard Lindqvist var modedesigner stod alltid tillskärningen i centrum. I hans varumärke Rickard Lindqvist berömdes ofta den invecklade konstruktionen och när han började sina forskarstudier på Textilhögskolan i våras föll det sig naturligt för honom att granska mode ur ett tillskärningsperspektiv. Det kanske ska tilläggas att Rickard Lindqvist är utbildad herrskräddare och har gått modedesignutbildningen här i Borås. Karaktäristiskt för Rickard Lindqvists Covers är också tillskärningen. Det är det allt handlar om.

Att klippa är att tänka…

– Jag konstruerar inte mina plagg jag skär dem, säger Rickard Lindqvist och relaterar till det engelska citatet ”To cut is to think”  och som varit ett ledord för honom. Han sveper med handen mot utställningshallens mitt.

Där reser sig, bildligt talat, hans bidrag efter den danske konstnären Peter Callesens pappersklänning som finns i boken, Selected Works. Ut ur det medaljongmönstrade tygstycket har en ängel skurits ut i mitten av tyget. Resultatet är en fantastisk kreation som förankras via ett släp mellan tyget och klänningen. Precis som Peter Callesen skär till kroppar som inte finns har Rickard Lindqvist skurit fram en aftonklänning, den här gången i normal storlek, och inte i miniformat som originalet. ”Hans verk relaterar till tomrummet, mina verk till kroppen” säger Rickard Lindqvist.

Vägen in i modevärlden

Covers är en idé som Rickard Lindqvist fick förmånen att utveckla efter en förfrågan från Röhsska museet. Tankarna om att skapa en modekollektion efter samma upplägg som en musiker som gör en cover var något som han funderat på länge. Utställningen kan man också säga är Rickard Lindqvists väg in i modevärlden. En slags exposé via konstnärer och designers som intresserat eller betytt något för honom under olika perioder. Det är så genialt enkelt och så underfundigt bra. Totalt består utställningen av nio outfits baserade på lika många designers verk.

Utställningen på KG 52 pågår fram till och med den 20 november.