Modestudenter i Ikea-final

En namnkunnig jury bestående av Margareta van de Borsch (kreativ rådgivare för H & M), Ann-Sofi Back (designer), Elin Kling (modeprofil), Cia Jonsson (mode- och kreativ chef på ELLE) och Per Lärnström (programledare) bestämde vem som vann designtävlingen. Tyvärr blev det ingen av Textilhögskolans studenter men Maria Hedemark är inte nedslagen för det.  Från idag till på söndag ställer alla finalister ut sina bidrag i en varsin PAX-garderob på Biblioteksgatan i Stockholm.
– Det känns som om jag redan har vunnit genom att komma till final, säger Maria Hedmark som tror att utställningen kommer locka ”rätt folk” och ge värdefulla kontakter för framtiden.

Hon tävlar med sin herrkollektion ”I längtan finns jag kvar” som är kvarlevorna efter Pär som arbetar i Falu koppargruva i slutet på 1500-talet.
– Det är en kollektion i stickat material och jag har arbetat med proportioner, siluetter och struktur, beskriver Maria Hedmark.

 

 

Sofia Bahlners bidrag, ”The way of trying” består av stickade kvalitéer där hon i de flesta fall stickat för hand eller på stickmaskiner. Hon har jobbat mycket med strukturer i materialen och på olika sätt försökt "bygga upp" sina egna tyger. Kollektionen är ett experimenterande och försök till att pressa gränsen för vilka färger som man kan matcha med varandra innan det blir för mycket.
– Jag hoppas att folk ska bli glada av min kollektion och känna att de vill prova plaggen och känna på dess struktur.

Bland finalisterna finns även f d modedesignstudenterna Elin Sundling (examen 2010) och Petra Högström (examen 2009).

Läs mer om tävlingen och se klipp från utställningen på Ikea-garderobs webb.