Bakom modekulisserna på London Fashion Week

Dagen innan. Avgångsstudenterna Sara Andersson (foto höger) och Jennie Siljedahl (foto nedan) har kommit ifrån förberedelserna en stund. Vi träffas på ett café, ett stenkast från Freemasons Hall i Covent Garden där visningen om mindre än ett dygn ska ske. De ser varken stressade eller uppjagade ut, utan äter lugnt sina smörgåsar medan vi pratar om hur de hamnade här. Hur deras examensvisning nådde ända fram till London Fashion Week.
– Vår klass har varit speciell från början och vi har arbetat hårt för att Textilhögskolan ska synas i andra sammanhang än de traditionella, berättar Sara Andersson och Jennie Siljedahl fyller i:

– Den sista terminen startade vi direkt efter julledigheten att undersöka hur vi kunde få vara med både på modeveckorna i Stockholm och i London.

Visningen på Stockholm Fashion Week den 16 augusti blev en succé. De uppmärksammades bland annat av TV 4 och modeexperten Cay Bond.
– Jag tror att vi kommer passa in bättre i London än i Sverige med våra starka färger och former. Även om de kommer tycka att vi är väldigt svenska, menar Sara Andersson.

Textilhögskolans gästlärare Julian Roberts, som främst undervisar på Royal College of Fashion i London hjälpte dem med att kontakta London Fashion Week och gick i god för att de platsade.
– Utan hans stöttning och namn hade det nog inte gått. Han har haft stor inverkan på att vi fick vara med, säger Jennie Siljedahl.

De skickade in bilder på sina arbeten de dittills hade gjort under utbildningen och fick beskedet att de skulle få en visning på Vauxhall Fashion Scout – en scen för unga talanger. För att finansiera sin medverkan har modedesignstudenterna själva sökt olika stipendier. Bland annat har Sparbanksstiftelsen belönat dem och Svenska Ambassaden i London har betalat för boende och frakt av deras kollektioner.
– Det har ju aldrig haft en visning för en hel utbildning och tyckte kanske att det var kul att prova, säger Jennie Siljedahl.

En timme kvar till visningen. Bakom scenen i Freemasons Halls anrika lokaler är det ganska lugnt. Mina fördomar om kaos och skrik får sig en törn. Det hänger kläder på stänger och Sara Andersson, som ska först ut på catwalken med sin kollektion, provar outfits på modellerna. På frågan hur det känns rycker hon på axlarna.
– Det känns bra. Det ordnar sig.

Jennie Siljedahl befinner sig i en annan del av huset, närmare scenen och provar sin herrkollektion på de manliga modellerna. Även hon ser lugn ut, precis som Sara Andersson.
– Jag är lite förkyld, det känns jobbigt, men inför visningen är allt under kontroll.


Jennie Siljedahl provar sina kläder på modellerna. 

I korridoren mellan Sara Andersson och Jennie Siljedahl står Helena Quist och hänger kläder i ordning. På stängerna sitter lappar med de engelska modellernas namn. Skor står uppradade nedanför. Vilka problem kan egentligen uppstå innan en visning?
– Det som kan hända är att modellerna inte dyker upp eller att något går sönder straxföre, men det har inte hänt än. Idag har allt gått bra och det som var osäkert ordnade sig. Det gör det alltid, säger Helena Quist och är lika samlad som sina före detta klasskompisar.  


Helena Quist arrangerar sina outfits inför visningen. 

– Är det någon som har ett svart skosnöre? Ett har försvunnit i frakten, ropar någon.

Takten har ökat en smula i lokalen. Folk verkar gå lite snabbare mellan rummen och det är fullt fokus bland modedesignstudenterna. Visningen närmar sig. Det är en kvart kvar.

På caféet berättar Sara Andersson och Jennie Siljedahl om klassen om hur de är som en familj.
– Vi är elva olika personer som har skapat elva olika kollektioner. Men vi har aldrig hemlighållt något utan pushat, coachat och stöttat varandra. Det finns ingen konkurrens mellan oss, säger Jennie Siljedahl.

– Varje gång vi gör något, gör vi det som grupp för att representera och marknadsföra Textilhögskolan, poängterar Sara Andersson.

Alla som velat ha jobb direkt efter utbildningen har också fått det. De är nu utspridda på H&M, Gina Tricot, Ellos, Lindex och JC.
– Det var en stor skillnad att komma till en arbetsplats. Vi har all kunskap, men nu ska det vi producerar vara kommersiellt dessutom, säger Sara Andersson.

Under utbildningen uppmanas de att tänja på gränserna. Jennie Siljedahl utmanade sig själv genom att arbeta fram en  herrkollektion med färger och material hon inte brukar. Hon blev därför chockad när hon tilldelades TEKO-stipendium i samband med examensvisningen på Textilmuseet i Borås, i våras.
– Med tanke på att jag arbetat med sådant jag inte är van vid och många gånger tvekat på mitt arbete, så var det verkligen positivt för mitt självförtroende.

Sara Andersson har arbetat med mycket färg, skulpturella former och kontraster mellan materialen.

På den svarta skärmen som döljer alla förberedelser för publiken, hänger det lappar med namn på de modeller som ska gå för respektive kollektion. Lapparna flyttas om ibland,namn stryks och ersätts med nya. Under tiden fylls det lilla utrymmet på med fler och fler modeller som nu är klädda och redo att inta catwalken. Sminköser och frisörer finns bland dem och de gör en extra handpåläggning på hår och make up. Modellerna är unga, smala och världsvana. En äldre man står beredd i öppningen mot catwalken med ett headset och ögonen på en monitor som visar det som döljer sig på andra sidan. Tystnaden sänker sig över rummet och så hörs de första tonerna av introt. Mannen håller den första modellen på axeln och släpper henne på en given signal. Visningen har börjat.


Sara Andersson, Johanna Milvert och Elin Klevemar.


Stina Randestad, Emelie Johansson och Jennie Siljedahl.


Elin Sundling, Ellinor Nilsen och Charlotte Mattsson. 


David Söderlund och Helena Quist. 

När visningen är över möts Sara Andersson och Jennie Siljedahl bakom Freemasons Hall för lite syre och eftersnack. De är trötta men exalterade.
– Det var en tjej som hade sett fyra visningar innan på Vaxhaull Fashion Scout som tyckte vår var bäst, säger Sara Andersson.

De är båda nöjda och tyckte allt gick bra. Nu är de nyfikna på vad medierna ska skriva. De största modemagasinen satt i publiken tillsammans med modebloggare och nättidningar.
– Det ska bli roligt och höra folks kommentarer, säger Jennie Siljedahl.

På torsdag (läs den 23 september) väntar vardagen och jobbet igen, men först ska de fira.
– Det blev aldrig någon riktig avslutning efter examensvisningen i Borås, så det ska bli kul att ha alla samlade, säger båda.

Med visningar i både Sveriges huvudstad och en av världens största modehuvudstäder, hoppas de nu att årets studenter ska försöka genomföra något liknande i samband med examensvisningen.
– Jag tycker absolut de ska försöka åka till Stockholm. Att komma med i London krävdes väldigt mycket jobb, så det kan jag förstå att de inte mäktar med.

– Vi har i alla fall satt ribban och lämnat avtryck, konstaterar Sara Andersson innan de båda försvinner i väg för att packa ihop det sista och ge sig ut i Londons nattliv.