Den första miljövänliga superabsorbenten

Den långa titeln på Akram Zamanis avhandling är ”Superabsorbent Polymers from the Cell Wall of Zygomycetes Fungi” och går i korta drag ut på att hon lyckats skapa miljövänliga superabsorbenter. Det är med andra ord ett viktigt bidrag för miljön i framtiden och just nu förs diskussioner om att fortsätta projektet i en större, industriell, skala.

Var ska superabsorbenterna användas?

– I till exempel blöjor eller servetter för att absorbera och suga upp olika typer av kroppsvätskor, som blod och urin.

Flyttar hem efter disputationen

I förra veckan spikade Akram Zamani sin avhandling i biblioteket vid Högskolan i Borås och på fredag är det dags för disputation på Chalmers.
– Jag har jobbat hårt och är glad att vara färdig. Det har varit mycket som behövts diskuteras och lösas, men det blev ett bra resultat som jag är väldigt glad över, säger Akram Zamani som var ett enda stort leende vid spikningen.

I fyra år har hon forskat på Institutionen Ingenjörshögskolan men när hon nu disputerat åker hon tillbaka till hemlandet Iran.
– Jag har valt att flytta hem, men jag kommer att sakna mina kollegor och den miljö jag arbetat i här. I Iran kommer jag att fortsätta att forska, men även undervisa, inom området för avhandlingen, avslutar Akram Zamani.

Disputation: 1 oktober
Plats: Chalmers
Tid: 10.00
Opponent: Dr. Malgorzata M. Jaworska, The Faculty of Chemical and Process Engineering, Warsaw University of Technology, Warszawa, Poland

Läs mer om avhandlingen
Läs mer om biologisk superabsorbent.
Läs mer om Akram Zamani.

Kolla här, så här skapas superabsorbenter!