"Kärlek på äldre dar - om olika källor till livslust"

Barbro Lennéer Axelson lägger ett blad på overheadapparaten på vilken det står ”Livet är en ljusglimt mellan två mörker” och sedan hälsar hon alla oss som kommit till medborgarhuset i Tranemo välkommen till temadagen som ska handa om två saker: kärlek och livslust. Barbro är en sprudlande kvinna som frikostigt delar med sig av både sitt eget liv och sina kunskaper. Hon är universitetslektor i psykologi på Göteborgs universitet, har skrivit flera böcker och hon arbetar för internationella RFSU. Hennes senaste bok heter ”Förluster: - om sorg och livsomställning” och den handlar om olika typer av förluster som vi människor drabbas av – skilsmässor, dödsfall och förlust av hälsa och livskvalitet vid sjukdomar. Boken är skriven för personer som arbetar med krishantering men Barbro menar att hon använder ett enkelt språk så att alla kan ta till sig innehållet. Hon uppmanar också till att hoppa över sådant som inte är lika intressant.
-Det ska man göra med alla böcker, menar hon. Man ska bara välja det som passar just en själv. Hon tar fram en ny bild som hon lägger på OH-apparaten. Det är ett citat från Susan Sontag som sagt ”Skräcken att bli gammal, försvåras om man inte levt det liv man önskat”.  Och här menar Barbro att livet handlar om kärlek och lust. Kärleken som finns på många plan – den mellan barn och föräldrar, mellan två partners och inte minst vänner emellan. En sak som är svår när man börjar bli äldre är att nära och kära går bort. Hon berättar om en dam som är 101 år och som inte alls tycker det är speciellt roligt. Anledningen är just den, att många av hennes vänner inte längre finns i livet. Men här är Barbro inte rådlös.
 – Ge er ut på nätet, uppmanar hon. Hon berättar att den äldre generationen idag är uppdelad i två grupper, de som är teknikrädda och de som förstått detta med Internet som en möjlighet till att träffa nya vänner och kanske en ny partner.  En annan kärlekskonst är konsten att kunna både förlåta och glömma. Men att förlåtelsen måste vara på riktigt, man kan in te alltid skynda på den. Hon berättar om en liten flicka hon känner. Ibland är de oense och Barbro behöver be om förlåtelse. Då händer det att flickan svarar: ”Jag kan inte förlåta än, jag måste bli ’färdig-arg’ först”. 

Vad gäller livslusten, menar Barbro, så handlar inte den om lycka. Glöm det här med lycka, den handlar endast om små korta ögonblick som sedan övergår i ”vanlig” livslust. Och vad som utgör livslust beror förstås på vem man frågar och i vilken ålder den tillfrågade är. Forskning visar att många äldres högsta önskan är att komma ut och få frisk luft. Det som alla människor kan fråga sig är: vad vill jag göra med mitt liv? Livslust handlar väldigt mycket om eget ansvar. Att man tänker efter vad just jag tycker är roligt. Studier visar att man ändrar sin syn på vad livslust är vart sjunde till tionde år. Man kanske har älskat att dansa men en dag tröttnar man. Vid detta byte av intresse uppstår det som man kallar utvecklingskris. Man kan uppleva en vilsenhet när man inte längre tycker att dans är roligt. Men det positiva är att oftast så hittar man någonting nytt som kan ge lust och glädje. 

Livet är en ljusglimt mellan två mörker. Det är en påminnelse om livets korthet och att man gör klokt i att ta vara på livet och göra så gott man kan för att njuta av det. Om man förunnas att både ge och ta emot kärlek och om man kan komma på vad just man själv tycker är roligt, så har man goda förutsättningar att kunna både njuta och glädja sig.