Högskolans egna app är här

Så här i de smarta telefonernas tidevarv verkar det som att det finns en app för allt. Eller en mobil applikation som det egentligen heter. Snart har även Högskolan i Borås en egen app – HB Student – som ska hjälpa studenterna att hålla koll på sin vardag. Funktionerna är bland andra tentaanmälan, matsedel, schema och busstidtabell och appen kommer att finnas både till iPhone och Android. Bakom idén står informationsavdelningen och Innovation Lab, ett systemutvecklingscenter under Institutionen för data- och affärsvetenskap på Högskolan i Borås.

– Vi vill att våra studenter ska uppfatta sin tid här som positiv och klargöra att Högskolan i Borås har förståelse för deras situation. Det är många som pendlar från Göteborg och då är det bra att enkelt kunna ha koll på ändringar i schema till exempel, säger Vendela Röhlander och poängterar att mobilen idag är det rådande verktyget för kommunikation.  

Involverade användarna direkt
Patrik Björklund läser till dataekonom och är samverkansansvarig på Studentkåren. Han har tillsammans med Karolina Bjurhed, webbredaktör på informationsavdelningen, projektlett den tekniska framtagningen av appen.
– Vi tänkte direkt att det var en bra idé att involvera användarna tidigt i utvecklingen, så intresserade studenter har deltagit i workshops och fått tycka till om appen längs vägen, säger Patrik Björklund.
Studenternas åsikter om funktion och form har sedan tagits i beaktning när man byggt mobilappen fortskridit. Thérese Svenberg pluggar grafisk design och har designat appens alla olika ikoner.
– Den största utmaningen när det gäller designen har varit kompromisserna. Den ska passa Apples restriktioner, högskolans grafiska profil och dessutom vara användarvänlig och snygg. Plus att programmerarna ska kunna genomföra den rent tekniskt, berättar Thérese Svenberg. Men jag är nöjd med slutresultatet och det känns som att studenterna verkligen kommer att använda den.

För att namnge appen utlyste högskolan en tävling på Facebook och det vinnande bidraget blev HB Student, inskickat av Daniel Forssell som pluggar till fastighetsmäklare.
HB Student för iPhone lanserades torsdag 31 mars och varianten för Android kommer inom kort. Läs mer om HB Student www.hb.se/mobilapp eller på Högskolans facebooksida.