Vad gör en bibliotekarie på Statoil?

Sofia berättar att hon arbetar med dokumenthantering på Statoil i Oslo. Att hon hamnade just där var mest en slump då hon följde med sin pojkvän som hade fått jobb i Oslo och av en händelse fick se att Statoil sökte bibliotekarier.
- Arbetet innefattar ansvar för dokumentation, lagring, sökning och distribution av information. Jag jobbar även med utveckling och undervisning av organisationens IT-system och har mycket kontakt med underleverantörer. Det är ett mycket spännande och omväxlande arbete.

Sofia tycker att hon har haft stor användning av sin utbildning inom biblioteks- och informationsvetenskap.
- Jag har haft nytta av pedagogikkurserna som ingick i utbildningen, både när det gällde att bemöta barn på biblioteket och när jag nu undervisar personalen i vårt IT-system. Sen är ju systematisering av information nödvändigt i alla biblioteksyrken. Något jag gärna hade sett mer av i utbildningen är fördjupade kurser i strukturering av databaser.

Sofia har mer än fördubblat sin lön på den nya tjänsten, men hon ser det mest som ett extra plus och påpekar att det dessutom är mycket dyrare att leva i Norge. Omställningen att flytta till ett annat land gick smidigt och krävde inte så mycket pappersarbete.
- Det tog ett par veckor att komma in i språket. I början var det så att jag skrattade 20 sekunder efter alla andra när någon skämtade, för att det tog en stund innan jag förstod. Nu blir det ofta så att jag talar en blandning mellan språken samt en hel del engelska eftersom det är en internationell miljö jag arbetar i.

På frågan om vad hon har för tips till de som funderar på att flytta till ett annat land svarar Sofia att hon tycker att man ska ta chansen och prova. Hon betonar också att det finns fler arbetsplatser än bibliotek som behöver bibliotekarier och att man ska tänka utanför de traditionella områdena för att få möjlighet till spännande jobb. Sofia berättar slutligen att det finns behov av fler bibliotekarier på Statoil, som har flera kontor i Norge och över hela världen. Hon uppmanar intresserade studenter på BHS att skicka in en ansökan.

Fotnot: Vill du söka anställning som bibliotekarie på Statoil? Skicka ansökan med foto och CV till hmk@statoil.com