Nya prorektorn på plats

Hallå där Martin Hellström, du har nu jobbat dina första två veckor som prorektor här på Högskolan i Borås – hur känns det?

– Det känns bra, jag jobbar bara 50 procent de första två månaderna och just nu är det mycket orientering och nya ansikten. Mina första intryck av högskolan är att alla har varit fantastiskt välkomnande och att strukturen av kansliet verkar effektiv och det tilltalar mig. Det finns en tydlighet här som jag uppskattar.

Hur kommer det sig att du hamnade i Borås?

– Jag såg platsannonsen om tjänsten som prorektor i en tidning och tänkte att det verkade vara ett spännande jobb. Mitt intryck av Högskolan i Borås är att det är en framstående högskola och jag vill vara med och utveckla verksamheten. Däremot var jag inte särskilt säker på om jag skulle få jobbet… Borås som stad tycker jag mycket om, särskilt Pinocchio-statyn. Jag som är litteraturintresserad tycker det är roligt att man tagit en fiktiv figur och låter den stå och peka tvärs genom stan, rakt mot biblioteket. Intressant!

Berätta lite om din bakgrund.

 – Jag disputerade i tysk medeltidslitteratur 1990 vid Ruhr-Universität Bochum. Avhandlingen handlade om den första kärleksromanen på medelhögtyska: "Tristan och Isolde", skriven runt 1210 av Gottfried von Strassburg. När jag sedan flyttade till Sverige ändrade jag inriktning till tysk modern litteratur och forskar nu bl.a. om hur samtiden framställs i tysk nutidslitteratur. Tillsammans med min kollega Edgar Platen har jag hittills publicerat åtta böcker på ämnet.  Jag tycker det är viktigt att behålla kontakten med forskningen så det tänker jag fortsätta med, jag tror det påverkar ens ledarstil på ett positivt sätt.

Vad hoppas du som prorektor kunna tillföra Högskolan i Borås?

– Jag kommer att ansvara för utbildningsfrågor, och att planera utbildning är något jag har lång erfarenhet av efter min tid på humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Kvalitetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat och jag vill gärna jobba med att utveckla kvalitetssäkringssystem inom utbildningen. Dessutom tycker jag att samverkan är viktigt och högskolans professionsprofilering är spännande, och en viktig del i all utbildning.

Fakta

Ålder: 49 år
Bor: 1 augusti flyttade Martin Hellström in i ett nytt passivhus i Viskafors.
Karriär: Kom till Sverige 1991 som utländsk rektor vid Umeå universitet, 1993-1994: universitetslektor/ämnesansvarig för ämnet tyska vid (dåvarande) Mitthögskolan (idag Mittuniversitetet). 1995 började Martin Hellström som universitetslektor vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet där han sedan blev prefekt för institutionen för tyska och nederländska och sedan prodekan för fakulteten.
Gillar att göra på fritiden: Läsa, vara i naturen, cykla. ”Jag har börjat paddla havskajak igen med min son. Det är något jag inte har gjort sedan jag var student.”
Dold talang: Spelar säckpipa. ”Som prefekt vid GU anordnade jag en gång en kickoff där alla anställda fick prova på att spela säckpipa. Det blev ett väldigt oljud!”