Hur skyddar man textil och mode från pirater och terror?

Det är till studenter på textilekonomprogrammet som seminariet med de båda ovanliga föreläsarna riktar sig. Den ena, Göran Berg, brukar aldrig föreläsa. Daniel Ekwall, universitetslektor på Institutionen Ingenjörshögskolan, berättar att säkerhetschefen på Transportstyrelsen främst kommer att prata om terrorskydd av kritisk infrastruktur och hur myndigheter agerar i sådana situationer.

– Tänk dig ett tänkt terrorscenario: något har hänt i Göteborgs hamn. Vad innebär det för transporter av gods och för handeln? Då ligger vi ju illa till.

Terror och textil

För en utomstående kan det kännas smått bisarrt att försöka få ihop Textilhögskolan och terrorskydd. Hur går det egentligen ihop? Martin Behre, universitetsadjunkt på Textilhögskolan och ansvarig arrangör för seminariet, skrattar till.

– Terror är det mest extrema uttrycket, men textil- och modeindustrin sysslar trots allt med så kallade högvärdeprodukter. Det är ett faktum idag att företag får hela långtradarlaster med 2000-kronorsjeans kapade och stulna.

Medicin som exempel

Den andre utomstående föreläsaren är Thomas de Neergard, säkerhetschef på AstraZeneca, som ska föreläsa om piratkopiering, hur AstraZeneca jagar piratkopierare och hur man utbildar konsumenter att känna igen sådana produkter.

– Piratkopiering är ett stort problem inom textil och mode, säger Daniel Ekwall.
– Läkemedel är ju en annan produkt, i den branschen kan piratkopiering bli direkt livsfarligt. Men principen för hantering av problemen är densamma.

Martin Behre håller med.
– Det är viktigt att få hit folk från branschen. Studenterna får ut så mycket mer om de ser hur det de lär sig används i verkligheten.
 

Seminariet hålls 8:30 – 15.00 i hörsalen på Textilhögskolan. För allmänheten finns 40 platser.
För mer information, kontakta Martin Behre på 0708-117331 eller martin.behre@hb.se