Borås lärarutbildning satsar på iPads

Lärarutbildningen har sedan länge satsat på Informations- och kommunikationsteknik, så kallad IKT. Tidigare har en ”portabel datasal” köpts in. Det är en vagn med ett tjugotal Mac-datorer som ska bidra till ett mer flexibelt användande.
– Istället för att gå till en datasal, kommer datasalen dit man vill. Det bidrar till ett mer flexibelt användande, säger Tobias Ruhtenberg, universitetsadjunkt med specialisering mot IKT och fortsätter:

– Alla inriktningar på lärarutbildningen har idag inslag av IKT och det ökar hela tiden. Att vi köper in iPads är ytterligare ett steg i den här utvecklingen. Det är viktigt att studenterna får använda den senaste tekniken, säger Tobias Ruhtenberg.

Även om han inte vet exakt hur en iPad kan användas i undervisningen så tror han att det finns många möjligheter.
– Jag blev inspirerad under en mässa i London där engelska skolelever använde dem i musik och språk. Nu får vi själva utforska hur de kan användas i den pedagogiska verksamheten.

Blivande lärare i framkant

Lärarstudenter med inriktning mot kultur, kommunikation och media blir glatt överraskade när de får höra att högskolan köpt in iPads.
– Det är jättebra att institutionen satsar. Vi har diskuterat mycket om dem. Nu får vi en chans att prova dem, säger Andrea Fasth och hennes klasskompis Lina Häger håller med:

– Då står vi verkligen i framkant när det gäller ny teknik och får lära oss något extra innan vi kommer ut i arbetslivet.

Studenterna har knappt ett år kvar på utbildningen och ser många fördelar med att få möjlighet att diskutera kring och prova hur iPads kan användas i skolan.
– Det är svårt att veta i förväg hur de kan användas, men det ska bli intressant att få lära sig, säger Amanda Blad Wallner.

– Kanske de fungerar bra för barn med koncentrationssvårigheter? En iPad kan kanske fokusera lärandet? föreslår Kenny Svensson.


Lärarstudenterna Lina Häger, Andrea Fasth, Malin Thörner, Katharina Östh, Marylill Nätt Mönsmo, Kenny Svensson och Amanda Blad Wallner testar iPads tillsammans med lärarna Kerstin Kohlback och Tobias Ruthenberg. 

Lärarstudenterna är överens om att det är viktigt för lärarstatusen att ”hänga med” och vara uppdaterad på den teknik som barn kan.
– Man har hört om skolor där 9-åringarna får hjälpa läraren att sätta på DVD:n, menar Lina Häger.

De hoppas på att kunna få föra in mer IKT i skolorna när de kommer ut i arbetslivet.
– IKT ska inte bara användas halvhjärtat för att det står i läroplanen. Genom att använda olika medier och tekniska hjälpmedel i undervisningen nås fler elever.  Alla lär ju sig på olika sätt, konstaterar Marylill Nätt Mönsmo avslutningsvis.

Fakta: iPad

En iPad är en surfplatta tillverkad av Apple. En surfplatta är en bärbar pekdator som styrs med hjälp av fingrarna. På iPaden kan man läsa böcker, spela spel, surfa på Internet m.m.