Hallå där Håkan Alm

– Nej, tanken var att jag skulle tillbringa en termin på AIT som utbytesstudent och sedan resa jorden runt, men av en händelse jag blev kvar i Bangkok.

Vad gör du just nu?

– Jag är industridoktorand vid Högskolan i Borås, vilket innebär att jag driver företaget Vision House samtidigt som jag är forskarstuderande. Från början var tanken att jag skulle disputera vid Linköpings universitet. Nu har jag bestämt mig för att disputera på AIT istället, vilket blir mycket smidigare. Dessutom är AIT:s rektor Said Irandoust den som var drivande bakom konceptet industridoktorand, när han var rektor i Borås. Mitt hjärta slår för både Borås och AIT, så kombinationen är perfekt.

De första studenterna från Borås som utbildar sig till internationella affärsingenjörer är på plats på AIT nu. Vilken har din roll varit i utbildningen?

– Eftersom jag är anställd på Högskolan i Borås så blev det naturligt att jag fick rollen som koordinator mellan högskolan och AIT. Jag har sett till att allt har fungerat smidigt. AIT är en fantastisk organisation, men byråkratin fungerar inte på samma sätt som i Sverige. Dessutom pratar jag thai vilket underlättar en hel del.

Hur känns det ha studenterna på plats i Bangkok?

– Helt fantastiskt, men ändå lite overkligt. Jag träffade studenterna under höstterminen när jag undervisade dem i projektledning i Borås och nu är de här. Jag har gjort mitt bästa för att underlätta för dem, så att de känner att de får ett bra mottagande.

Har utbytet fungerat som du tänkt dig?

– Det är första gången för både Högskolan i Borås och AIT, så vi har lärt oss en hel del. Efter den här terminen kommer vi dessutom att ha 18 studenter som kan berätta om sina upplevelser och erfarenheter för de studenter som ska resa hit nästa vår.

Varför ska man studera utomlands?

– Att komma till en främmande miljö är nyttigt. Man lär sig mycket om sig själv, både hur man löser problem och hur man ser nya möjligheter. Det är en enorm skillnad att vara turist i Bangkok och att leva här. Får man möjlighet att plugga utomlands så ska man absolut göra det, det är en chans att göra något speciellt i livet. Dessutom kommer framtida arbetsgivare att gilla det.