Indisk hantverkstradition ska utveckla textilforskning

Tankarna om ett gemensamt kunskapsutbyte mellan Sverige och Indien har funnits länge. I februari blir det verklighet när en konferens på temat social design går av stapeln i Bangalore.  
– Social design kan vara att skapa en medvetenhet kring design och konsumtion. Vilken funktion fyller designen? Ska design skapa eller fylla ett behov?, frågar sig Linda Worbin och fortsätter:

– De har en fantastisk hantverkstradition i Indien som jag tror är betydelsefull när det gäller Smart Textiles utveckling, säger Linda Worbin. 

Kulturutbyte som stärker

Västra Götalandsregionen undertecknade ett treårigt avtal med Goverment of Karnaka i mars 2009 om ett utbyte på kulturområdet. Utbytet ska stärka både fria kulturaktörer, institutioner och civilsamhället.

”Om vi i Västra Götaland sneglar på de indiska aktörerna konstnärliga finesser och breda internationella kontaktytor, så inspireras våra indiska vänner av den skandinaviska organisationskulturen och vårt sätt att samarbeta” skriver VGR på sin webbplats.
– Indien är kontrasternas land. Jag hörde nyligen någon beskriva det som att man lever i 1600-talet samtidigt som 2000-talet. Det är ett modernt land med mycket ny teknik men de har också kvar sina gamla hantverkstraditioner, säger Linda Worbin

Under konferensen ska hon presentera Textilhögskolan och Smart Textiles samt föreläsa om sin forskning. Hon ska även hålla i en workshop för textildesignstudenter.
– Jag hoppas jag kan ge nya perspektiv på smarta textilier, pedagogik och uttryck samtidigt som jag vill sprida information om våra master- och doktorandutbildningar.