Svenska studenter tar plats på Campus Bangkok

Det är minst sagt varmt på campus. 30 grader och strålande sol, men studenterna har funnit sig väl tillrätta. En del har passat på att resa runt i Thailand innan terminen börjar, andra anlände nyligen. Det är både svenska och internationella studenter som valt att förlägga en termin på Campus Bangkok.

– Det är två och ett halvt år sedan vi startade det här samarbetet och nu känns det fantastiskt att se er alla här, konstaterar Roy Andersson, studierektor vid Institutionen Ingenjörshögskolan, vid ett välkomstmöte den 5 januari. Vid mötet deltog även AIT:s rektor Said Irandoust, som tog tillfället i akt att hälsa alla studenter hjärtligt välkomna.
– Det här är ett väldigt spännande koncept, konstaterade han och menade att det är extra speciellt det första året, när de första studenterna är på plats.
– Nu vet vi att vi har lyckats. Jag är glad att se alla er boråsstudenter här i Bangkok och jag hoppas ni får en bra tid hos oss. Vi gör vårt bästa för att ni ska trivas. Jag hoppas att ni passar på att upptäcka Thailand när ni är här och även våra grannländer.


Många nationaliteter

AIT är ett internationellt universitet med studenter från hela världen. 40 % av studenterna kommer från Thailand, övriga från resten av Asien samt övriga världen. På campus finns 30-40 nationaliteter. Även personalen är internationell, endast 25 % av de anställda är thailändska.

Boråsstudenterna kommer att ha stor nytta av sin tid på AIT, det råder det ingen tvekan om.
– Asien är svårt att undvika om man talar affärer, hur ni än gör kommer ni att komma i kontakt med vår världsdel. Er tid här på campus kommer ge er viktiga erfarenheter som ni har nytta av i framtiden, poängterar Said Irandoust.
– Här i Asien finns en otrolig marknad och jag är glad att mina kollegor vid Högskolan i Borås har tagit en chans att samverka. Dessutom vill vi här i Thailand få en möjlighet att lära av er i Europa.


Många nyttiga erfarenheter

Håkan Alm, doktorand vid Högskolan i Borås, bosatt och verksam i Bangkok de senaste 18 åren har varit en viktig länk mellan högskolan och AIT. På bild syns han tillsammans med Said Irandoust, Roy Andersson och Bo Månsson.
– Det har varit en del inkörsproblem, men vi har fått god hjälp från AIT att ordna allt. Mycket har gått att lösa på det thailändska sättet, d.v.s. med flexibilitet och mänsklighet, menar Håkan Alm.

Tanken med en termin i Bangkok är att studenterna ska få utlandserfarenhet. Men även att de ska få en nyckel till den internationella marknaden. Bo Månsson, lärare på programmet förklarar:
- I och med att studenterna är här i Bangkok får de lära sig existera i en värld där inte allt är givet. Här fungerar saker på ett annat sätt och de får lära sig att umgås med människor av andra nationaliteter, helt klart en nyttig erfarenhet.
Roy Andersson håller med.
– Det är givande att ha en mix av olika kulturer. Det har vi även i utbildningen, då klassen består av en mix av svenska och internationella studenter. Att vi är på plats nu känns fantastiskt, och allt har fungerat som förväntat eller till och med bättre än förväntat.

Redan på torsdag den 13 januari kommer medlemmar i Svenska handelskammaren i Bangkok att träffa studenterna i en nätverksträff. Tanken är att studenterna redan nu ska få möjlighet att knyta nya kontakter och förhoppningsvis hitta praktikplatser under sommaren.