Mobil lösning för ökad trygghet

I Posifons ruffigt men mysigt inredda kontor i Göteborg, hanteras administrationen för företaget. I dagsläget ägnar medarbetarna den mesta av sin tid åt att resa runt och presentera produkten.

- Vi har inlett samarbete med 16 kommuner runt om i landet, berättar Peter Thörnblom, en av grundarna till Posifon.

Idén till Posifon dök upp för sex-sju år sedan, när Peter Thörnblom arbetade som projekledare för ett forskningsprojekt kring IT och den äldre befolkningen. I projektet medverkade Ericsson och andra storföretag.

– I samband med projektet presenterade Hooman Tahamtani idén att koppla ihop mobiltelefoni med GPS som en mobil trygghetslösning, berättar Peter Thörnblom. Vi bestämde oss då för att starta Posifon och arbetar nu ihop på företaget.

Verksamheten drog igång på allvar 2007, bland annat med hjälp av Högskolan i Borås Holding AB.

- Vi hade hört talas om att de stödde liknande projekt och gick därför dit med vår idé, berättar Peter Thörnblom. De gillade vår idé och gick in med kapital. Holding AB rekommenderade oss att kontakta Espira Inkubator, som också blev intresserade.

På Espira Inkubator arbetade då Henrik Essunger. Han trodde starkt på idén direkt från start, och är numera Posifons vd. Idén om ett trygghetslarm fick även stöd från Almi, Hjälpmedelsinstitutet, stiftelsen Curamus och Västra Götalandsregionen. Efter idogt letande på marknaden hittades en lämplig enhet att koppla till det internetbaserade stödsystem. Enheten ska bäras på armen, runt halsen eller i bältet och har sex tydliga knappar.

- Man kan lätt anpassa Posifon för olika kategorier av brukare. Vi säljer både till privatpersoner och till kommuner, berättar Henrik Essunger. Vårt system använder GSM och blir mer flexibelt än ett vanligt trygghetslarm, som är kopplat till fast telefoni och bara fungerar i brukarens bostad.

Exempel på brukare som använder Posifon idag:

  • En sjuårig pojke med Downs syndrom. Larmet har gett honom frihet att gå ut på egna promenader. Det är inställt så att han lätt kan ringa till mamma, som sedan kan lokalisera honom genom att logga in på sin internetsida i stödsystemet på vilken dator som helst, och se på en karta var han är. Hon kan också hitta honom även om han inte ringer.
  • En dement före detta elitorienterare som gärna vill ge sig ut på utflykter från äldreboendet. Personalen kollar på datorn var han är, och kan hämta honom om han inte hittar hem själv.
  • En äldre kvinna som brutit höften, men som ändå vill fortsätta att vandra i skogen. Med larmet vågar hon ge sig ut på långpromenader, och vet att hon kan larma om hon skulle ramla eller bli för trött.
  • En stroke-patient med afasi som inte kan prata i mobiltelefon. Genom att trycka på larmknappen kan han enkelt meddela var han befinner sig.

Peter Thörnblom är övertygad om att mobila trygghetslarm har framtiden för sig. Behoven är stora och berör många människor. Utmaningen är att nu att undersöka om kommunerna vill kunna erbjuda tjänsterna i stor skala.

- Utifall att kommunerna vill använda tjänsten kommer användandet att öka i stor skala. Vi förbereder oss för detta och har planer på att utveckla tjänsterna ytterligare. Vi har stark tilltro till tjänsten och är tacksamma för det stöd vi får från Högskolan, säger Henrik Essunger.

Vill du ha information om Posifons mobila trygghetssystem? Läs mer