Sommarpratare tar oss bakom modekulisserna

Berätta. Vad kommer vi få höra under din timme den 18 juli?

– Jag kommer att berätta lite om hur det är bakom kulisserna i modebranschen, att det inte bara är glammigt och fest. Jag kommer även prata lite om hur jag kommit dit jag är i dag och att man ska följa sina drömmar även om det innebär mycket jobb.  

Du har det egna modeföretaget diis samtidigt som du till hösten börjar på ditt andra år på textilingenjörsutbildningen. Hur hinner du med?

– Jag driver företaget diis på Textil- och modefabriken där vi är ett gäng unga designers som stöttar och hjälper varandra, men visst är det mycket jobb. Jag måste prioritera och har kanske inte alltid tid att ta en fika med klassen efter skolan. Men så länge det är kul så kör jag på.

Berätta om vilken typ av kläder du designar.

– Jag vill se svenska kvinnor mer uppklädda och därför gör jag ganska mycket klänningar i lätta och luftiga material som varken ska vara söta eller vulgära, bara uppklätt. Jag vill att en klänning som jag designat ska vara den där klänningen du sätter på dig och som lyfter hela din dag. Favoriten i garderoben.

I vintras vann du magasinets Elles modepris. Hur var det?

– Det var förstås jättekul. Det är ett kvitto på att jag är på rätt väg. Och vinsten innebar många nya kontakter och mer uppmärksamhet än vad jag förväntat mig. Sedan var ju Elle-galan en rolig fest också.

Vad händer i framtiden? Vad har du för mål?

– Jag tycker det är svårt att sätta mål men jag vill i alla fall fortsätt driva företaget under tiden jag studerar färdigt. Förhoppningsvis går diis med vinst lagom till examen så att jag kan jobba heltid med företaget sedan. Det är ju klart att det finns i huvudet att jag en dag vill att diis ska vara ett stort klädmärke med egna butiker både i Sverige och utomlands. Jag ska fortsätta jobba hårt och ser vad som händer.

Fakta

Therese Fredman sommarpratar på måndag den 18 juli kl. 15:03 i Sveriges Radion P4 Sjuhärad. Repris den 20 juli kl. 11:03 

Läs mer om Sveriges Radio P4 Sjuhärads sommarpratare 

Se också www.diis.se för Therese Fredmans kollektioner