Ida satsar på rött i italiensk modefinal

Berätta, vad är det här för tävling?

– Det är en tävling inom modedesign på internationell nivå. Mittel Moda som tävlingen heter

är välkänd och har sin bas i Italien. Som deltagare är man antingen student på sitt sista år inom modedesign eller en nyetablerad, ung designer. Första priset är 10 000 euro.

Hur känns det att vara en av finalisterna?

– Det är verkligen jätteroligt att få chansen att vara med i en internationell tävling! Jag ser fram emot att få träffa de andra finalisterna. Det är intressant att träffa modedesignstudenter från andra länder och få en uppfattning om hur de arbetar.

Beskriv ditt bidrag i tävlingen?

– Min kollektion är en damkollektion som går helt i rött. Min utgångspunkt var att fokusera på en enda färg och rött blev mitt val eftersom jag personligen anser att den har så otroligt många olika nyanser. För att skapa en illusion av fler nyanser har jag jobbat mycket med plisseringar. Djupet i plisseringarna skapar skuggor vilket i sin tur skapar illusionen av fler nyanser, särskilt när plagget är i rörelse. Jag vill att min kollektion ska uppfattas som uttrycksfull, dynamisk och elegant.

Och slutligen: Vad har du för planer så här precis efter examen?

– Just nu håller jag på att förbereda mig för tävlingen i Italien. Men efter det planerar jag för lite semester i sommarstugan i Skåne. Sedan, i augusti, kommer jag och min klass att vara med på Modeveckan i Stockholm med en visning av våra examenskollektioner, därefter åker vi vidare till London Fashion Week i september.

– Mina framtidsplaner till hösten är att fortsätta min utbildning på masternivå i två år och hoppas på många roliga projekt.

Mittel Moda går av stapeln 1 juli i staden Gorizia i nord-östra Italien.