Centralasiatiska gäster välkomnades med svenska smaker


De nio personerna från Uzbekistan, Kirgizistan, Kazakhstan och Tadzjikistan minglade tillsammans med representanter för Högskolan i Borås.

Delegationen hälsades välkommen av utvecklingsdirektör Staffan Lööf.

– Ni är hjärtligt välkomna till högskolan, vi hoppas att vi under er tid ska kunna uppfylla era förväntningar.

Det bjöds på buffé såväl som på ett bord med typiskt svenska smaker. Besökarna vågade sig på att smaka på det mesta.

Under minglet passade deltagarna på att utbyta erfarenheter med varandra.

Olessya Bogun, director of international cooperation, vid Kazakhstan State University i Kazakstan minglar här med Agneta Welin Mod, internationell koordinator vid Institutionen för pedagogik.

– Än så länge har besöket i Borås varit bra, introduktionen har varit givande. Jag hoppas att få med mig nya erfarenheter att implementera, både bland administrativ personal och bland lärare, på universitetet hemma. Kazakhstan State University är alltid öppet för gästprofessorer och liknande, och jag hoppas att vi ska kunna skapa fruktsamma samarbeten mellan våra lärosäten framöver.

– Tre studenter från mitt universitet kommer till Högskolan i Borås i höst och jag är övertygad om att de kommer att få en bra tid här. Det är en stor fördel att alla här i Sverige talar engelska, det kommer underlätta för studenterna. Deras upplevelser här kommer att hjälpa dem i framtiden.

– Jag visste inte så mycket om Sverige innan jag kom hit men mitt första intryck är att alla är välkomnande och öppenhjärtliga. Omgivningen påminner lite om östra Kazakstan, med berg, skog och gröna områden, avslutar Olessya Bogun.

Feruz Akobirov, assistant of international relations vid Bukhara State University i Uzbekistan, konstaterar:
– Jag ser framemot tiden här och att få lära mig mer om Högskolan i Borås. Bland annat är jag intresserad av att se hur våra studenter kommer att bo när de kommer hit. Jag hoppas att våra studenter kommer att vara lika glada när de kommer hit som vi är just nu. Mitt intryck av Borås är än så länge att det är lugnt och rent här.