Fascinerande examensvisning

Årets examensarbeten från 17 kandidatstudenter och fyra masterstudenter visades för första gången upp på Textilmuseet den 31 maj och det var en modevisning som bådar gott för framtiden.

Modedesignstudenten Sofi Svensson tar genom sin kollektion med oss på en spirituell resa – inspirerad av ljus, mörker och yoga.

– Min kollektion är baserad på en slags personlig utveckling kan man säga. Jag har varit i Indien och började där med yoga. Tanken är att plaggen symboliserar resan från mörker och kaos till ljus och upplysning, säger Sofi Svensson.

Med ljus som sitt ledord har hon skapat en kollektion fylld av färg och ljusreflekterande element som pärlor, kristaller och speglar.
– Det har varit enormt mycket jobb att få klart alla broderierna. Min mamma har fått hjälpa till för att jag ska hinna klart i tid.

”Under Pressure” är en kollektion där gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut. Genom en lek med det strikta och gråa har Isabella Falkirk skapat en kollektion där individen har blivit sitt kontor.

Ida Klamborn tar med betraktaren på en resa i färgen röd. Med kollektionen ”Compleatly” utforskar hon det röda i nyanser, veck och linjer.

”- those complete strangers - ” är Anna Forsmans kollektion som tar sin utgångspunkt i en personlig erfarenhet, där rummets perspektivpunkt – rektangeln, står i fokus. Det lätta och luftiga står i kontrast till det stela när modellerna går längs catwalken bakom vita rektanglar.

Stipendium för en tydlig attityd

För andra året i rad uppmärksammas också en av modedesignstudenterna lite extra genom ett stipendium från Svenska Moderådet och TEKO.  I år gick stipendiet på 12 500 kronor till Elin Engström och kollektionen ”Infatuated by the holy quest of growth” – en kollektion som enligt motiveringen är både stram och lekfull med ett ursprung som slår an många strängar. Den har en tydlig attityd och visar på makt men också fest.

På bilden syns Elin Engström tillsammans med Svenska Moderådets marknadschef Helena Mellström och TEKO:s vd Ola Toftegaard.

Textildesign skapar interaktion

 

Pattra Pattanawalas textilier låter. Ett draperi av stickade tjocka trådar förvandlas vid beröring till ett spelande konstverk som bjuder in åskådarna till interaktion.

– Jag har jobbat med de mänskliga sinnena som tema, både i fysisk och teknisk bemärkelse, berättar Pattra Pattanawala som studerar textildesign på masternivå.

Draperiet är en del av hennes stickade examensarbete ”Oasis” och fokuserar på människors känsel och hörsel.
– På museer får man oftast inte röra vid föremålen, men jag tycker att det ska vara tvärtom.

Istället för att göra ett examensprojekt har textildesignern Anna Benettson gjort fem stycken. Hon bad fem formgivare som hon beundrar att ge henne varsin brief. Utifrån dem gav hon sedan sig själv sju dagar att färdigställa varje projekt.

– Jag har utgått ifrån den kreativa briefen och sedan kronologiskt följt processens väg – research, skiss, verkställande. Det har varit jättekul och jag har hela tiden varit tvungen att ta mig vidare i designprocessen, för att hinna klart. Det har i sin tur lärt mig mycket om hur man jobbar i arbetslivet.

Textilier har förmågan att förändra ett rum. En matta, ett draperi eller en väggtextil kan skärma av eller utvidga rummets gränser. Karin Sanqvist har i sitt examensarbete på kandidatnivå jobbat med frågan hur man bygger rum med hjälp av textilier. Med hjälp av rumsavdelare i form av textilt tak och golv skapas en lugn, grön plats mitt i Textilmuseets stora utställningshall.

– Jag ville skapa en avskärmad plats, ett gömställe som man kan fly till när omgivningen blir stökig och orolig. Inspirationen kommer från trädkronor och ljus som sipprar ner genom dem. Jag har gjort taket i bomullstyg som jag tryckt digitalt på och stärkt. Resultatet blir som en liten skogsglänta.
– Det är roligt att få sammanfatta det man lärt sig under de här åren och skapa något som representerar en själv.

Fakta

Vernissage onsdagen den 1 juni klockan 12:00-17:30. Modevisningen genomförs klockan 14:00 och 17:00. Examensutställningen visas därefter på Textilmuseet till och med den 31 augusti. Mer information finns på www.exit11.se