Framtidens vardag fylls av smarta textilier

Designprojektet Integrity är en fortsättning på projektet Dignity som pågått sedan 2006. Varje år reser en grupp studenter till olika delar av världen för att undersöka, inspireras och få idéer. Den senaste resan förde studenterna till så vitt skilda platser som Tokyo, Uganda och Svalbard. Frågan var hur man kan förbättra och förändra människors levnadsvillkor i extrema miljöer med hjälp av smarta textilier. Och svaren är många.

Jan Carlsson har varit ledare för projektet sedan starten 2006 och visar nu stolt upp de prototyper, skisser och idéer som studenterna tagit fram. Bland annat ett system för vattenrening.

– Det här är ett gammalt och beprövat sätt att rena vatten, säger Jan Carlsson, och pekar på ett fotografi från en kåkstad utanför Ugandas huvudstad Kampala. Genom solens UV-strålning renas vattnet i en handfull PET-flaskor och blir till dricksvatten. Det är en tidsödande och arbetsintensiv metod som till nyligen varit kåkstadens invånares enda alternativ.

Bredvid fotografiet hänger två svarta textilier som kan vattenfyllas och fungera som en storskalig vattenrening. Samma princip som med PET-flaskorna, fast i betydligt större skala.

– I framtiden skulle detta kunna fungera som byggnadsmaterial, menar Jan Carlsson och förklarar hur man skulle kunna bygga hustak av den här sortens vattenrenande textilier.

Ett uppblåsbart hem

En annan studentgrupp har besökt Svalbards karga vinterlandskap och undersökt hur smarta textilier kan användas för att överleva det extrema klimatet. Resultatet är bland annat ett underställ som inte bara värmer och transporterar ut fukt, utan också värms upp av ledande trådar vid en nödsituation. Det styrs av en sensor som känner av kroppstemperaturen och startar uppvärmningen om kroppen blir nedkyld. Vidare har man tagit fram ett kombinerat vindskydd/kappa/madrass/sovsäck i form av ett litet tält. Det är gjort av vind- och vattentäta material och utnyttjar kroppstemperaturen hos den som befinner sig i det. Användningsområdena är många, menar studenterna, och nämner såväl offer i katastrofdrabbade områden och hemlösa. Grundtanken är att alla ska ha rätt till ett hem.

Även om flera av idéerna som visas upp under utställningen är, eller skulle kunna bli, kommersiella produkter så har det inte varit en förutsättning.

– Uppgiften har varit att inte tänka i kommersiella banor och ta fram produkter, utan istället använda sin kreativitet för att möta utmaningar, förklarar Jan Carlsson.

Projektserien Från Dignity till Integrity har pågått sedan 2006 och startade som ett samarbete mellan Textilhögskolan i Borås och Mittuniversitetet i Sundsvall. Projektet har syftat till att peka på beroendet mellan människor inom textil- och modeindustrin. Studenterna har redovisat sina resultat och idéer genom återkommande utställningar av scrapbooks, porträtt och lomografifoto. Under den nu pågående utställningen finns exempel från tidigare års utställningar. När projektet nu går in i en ny fas kommer det på olika sätt kretsa kring begreppet Integrity och fokusera mer på människan och kroppen än på kläder och textilier.

Var och när?
Galleri KG52, Kammakargatan 52 i Stockholm.
19 - 28 maj