Kroppen i fokus när London kom till Stockholm

Utgångspunkten för utställningen är hur kroppen har olika betydelse beroende på yrkeskategori. För konstnärerna kanske det innebär att en sådan målning eller skiss är slutprodukten. För en modedesigner innebär en skiss på en kropp oftast starten på en designprocess.
– Som ett exempel har kostymdesignern Agnes Treplin gjort sina skisser för att skapa ett sammanhang och en känsla innan hon började designa kostymerna för en uppsättning av Don Quixote, förklarar Charlotte Hodes, forskare, konstnär och utställningens curator, och visar Agnes Treplins vackra bild av Don Quixote framför en spegel.

– De här bilderna är skapade väldigt snabbt. Men det som är intressant är att få se starten på en designers skapandeprocess. Annars får vi bara se slutprodukten. 

De är 16 utställare som deltar, allt ifrån seniora forskare till studenter på kandidatnivå, utvalda för att visa bredden på London College of Fashions verksamhet.
– Bilderna är skapade av modedesigners,kostymdesigners såväl som konstnärer och modeillustratörer.  Alla med en gemensam nämnare - att de har målat eller skissat kroppar, säger Charlotte Hodes.

Skapar förståelse

Vid vernissagen den 28 april fanns även Karin Askham, fotograf som också är associated dean för forskarskolan vid London College of Fashion. Hon tycker att utställningsutbytet är fantastiskt och ser bara fördelar.
– Vi blir allt mer globala. Det märks särskilt bland studenterna som kommer från hela världen. Med ett sådant här utbyte skapar vi en större och personligare förståelse för varandras kulturer. Det går inte att vara isolerade längre, vi behöver nya erfarenheter för att utvecklas och växa.

I januari 2012 är det Textilhögskolans tur att ställa ut i London. Då kommer designdoktoranderna visa upp sina arbeten från projektet ”Dressed Integrity”.

Utställningen Drawing  & the body pågår på Galleri KG52, Kammakargatan 52 i Stockholm till och med den 14 maj.

Bilden till höger: För modeillustratören Doyeon Noro Kum som syns på bilden tillsammans med sin fru, är utställningen ett stort steg i karriären.
– Det är min första internationella utställning och det känns jättebra att få visa upp mitt arbete här i Sverige. Jag har tagit min kandidatexamen och studerar nu en masterutbildning för att jag vill jobba med att bredda modeillustration till något mer än bara skisser. Modeillustration kan även innebära en installation.