Mångfacetterat mode på Moderna Museet

Hur känns det?


– Det är verkligen roligt att få damma av plaggen igen och visa upp dem.

Varför är Siri Derkert så intressant fortfarande?


– Siri Derkert var så mångsidig. Hon målade i akvarell, olja, skissade, men gjorde också arbeten i sten, betong och lera. Hon står bakom många offentliga arbeten som bland annat tunnelbanan i Stockholm. Dessutom var hon en feminist och fredsarbetare.

Vilka kreationer är det som visas?


Det är en rosa klänning med draperad krage och skärp och den röda klänning i siden som också är min personliga favorit. Den har bland annat dekorationsband med 140 handsydda små rosor i sidenchiffong. De totalt tio plaggen som vi sydde upp efter Siri Derkerts modeskisser från 1917-1921 har aldrig sytts upp. Det svåra i projektet var att vi hade bara skisserna att gå på och de visade enbart framsidan av plaggen, baksidan fick vi tolka själva.

Hur skulle du vilja beskriva Siri Derkerts plagg?


– Det är alla mycket eleganta med pärlor, paljetter och vackra banden. På ett sätt känns de fortfarande moderna på ett exklusivt sätt.

Vad visas mer i utställningen?


– Den visar hur mångfacetterat hennes konstnärskap var. Modeskisserna och de två kreationerna som vi tagit fram på Textilhögskolan är bara en liten del. Man visar ungdomsarbeten, det kubistiska måleriet, barnskildringar och människostudier, teckningar och även hennes sena experiment i olika material. Det är verkligen en spännande utställning som jag kan varmt kan rekommendera.

Hur länge ska utställningen visas?


– Utställningen på Moderna Museet visas den 28 maj till den 4 september. Så det är ett bra semestertips för den som ska åka till Stockholm i sommar.

– Dessutom kommer den utställning som visades i Borås 2001 att visas på Elin Wägners Lilla Björka i sommar. Vernissage blir den 2 juli. Ett annat semestertips för den som vill se mer av Siri Derkert. Lilla Björka ligger 3 mil norr om Växjö.

Läs mer om utställningen på Moderna Museet här och här.

Läs tidigare artiklar kring arbetet med att förverkliga Siri Derkerts modeskisser.