Näktergalens terminsavslutning

Till barnens stora förtjusning inleddes dagen med en trollkarl som trollade fram godis och magiska rep. Därefter fikade mentorerna tillsammans med sitt barn och barnets familj. Att barnens familjer var inbjudna till avslutningen var uppskattat då även dem hunnit lära känna och fästa sig vid studenten.

Näktergalens projektledare Kicki Player Pellby berättar att de flesta mentorer hade med sig en liten present som ett minne för barnen. Flera mentorer fick dessutom små gåvor av barnen och deras familjer.

- Avslutningsdagen är både rolig och lite sorglig, säger Kicki Player Pellby. Det är roligt att se alla härliga relationer som vuxit fram under läsåret. Barnen är så stolta över att ha en mentor! Våra studenter är ansvarsfulla och kreativa i rollen som mentorer, de är lyhörda och har barnet i centrum hela tiden.

Från och med juni 2011 övergår verksamheten från att varit ett projekt till en permanent verksamhet. Näktergalen kommer då att drivas av Högskolan i Borås tillsammans med Borås Stad.

- Under de tre år som Näktergalen funnits har vi byggt upp en bra modell för verksamheten. En extern utvärdering visar att vi uppfyller vårt syfte och att såväl studenter som barn är nöjda med hur verksamheten fungerar, berättar Kicki Player Pellby.

Näktergalens mentorsverksamhet

Hur går det till?
-
Mentorn träffar sitt barn en gång i veckan. Varje par bestämmer själva vad de vill göra. Tanken är att träffarna ska vara kostnadsfria och att fokus ska vara kontakten mellan barn och mentor.

- Det anordnas också en del gemensamma aktiviteter där man kan göra saker tillsammans med andra par som deltar i Näktergalen. I år har vi bland annat varit på teater, haft pysselkväll och besökt Navet. Mentorerna har också arrangerat sportaktiviteter och pysselträffar mellan dem och barnen på egen hand.

Hur är det att vara mentor?
-
En av studenterna beskrev mentorskapet med att det inte bara handlar om att ta ansvar att mentorskapet innefattar respekt, ödmjukhet, tolerans och vänskap. 

- En annan mentor sammanfattade erfarenheten med orden ”Ett utbyte som är outbytbart!”

Hur blir man mentor?
-
Just nu söker vi studenter som vill vara mentorer under läsåret 2011/2012. Näktergalen vill ha studenter från alla institutioner och utbildningar. Du behöver inte ha erfarenhet av barn men du ska naturligtvis gilla barn och ungdomar.