Dubbelt upp till Japan

Under praktiken, som äger rum på en fabrik utanför Nagoya, kommer studenterna från Textilhögskolan att arbeta med att ta fram textilier till en bilinteriör.
– De ska under sin korta tid i Japan arbeta fram en färdig, fungerande produkt. På Textilhögskolan bedrivs utbildningar som intresserar mig och våra tidigare erfarenheter av studenter härifrån visar att de gör ett bra jobb.

Under sin turné i Europa handplockar Makoto Oshima studenter från fem olika lärosäten, med olika inriktningar, i bland annat Italien och Frankrike.

Gott betyg

På Textilhögskolan är man självklart väldigt glada att de japanska representanterna återkommer år efter år.
– Det är ett gott betyg på våra studenters kunskaper inom textildesign, säger Tonje Kristensen, utbildningsledare för textildesignprogrammet.
– De är intresserade av de specifika materialkunskaper som våra studenter tillägnar sig här och hur de tillämpar dessa i det textila materialet.

Totalt var det åtta studenter på Textilhögskolan som hade valts ut att visa sina portfolios för den japanske designchefen. Och i år blev det för första gången två studenter som valdes ut, vilket inte var planen från början.
– Valet blev till sist för svårt och efter långa diskussioner samt telefonsamtal till Japan bestämde de sig för att ta båda. Självklart tycker vi att det var extra roligt, de båda har olika bakgrunder och kommer att komplettera varandra väl, konstaterar Tonje Kristensen.

Glada studenter

Evelina Tuvesson och Marta Kisand var de två lyckliga studenterna som handplockades till praktiken i Japan.  
– Det känns fantastiskt! Vi åker den 4 juli och ska vara borta i nio veckor, berättar Evelina Tuvesson som studerar tredje året på textildesignutbildningen.
– Vi får vår uppgift redan innan vi åker till Japan och de förväntar sig att vi ska ha idéer med oss att börja arbeta med direkt.

– De vill att vi ska inspireras av japansk kultur, samtidigt som vi ska anlägga ett europeiskt perspektiv på arbetet, säger Marta Kisand, som kommer från Estland och nu studerar andra året på masterutbildningen inom textil.
– Vårt slutresultat ska kunna passa båda kulturerna.

Under perioden i Japan ingår även en vecka då studenterna får en chans att resa runt och se mer av Japan. Men efter att ha hört hur tidigare studenter har haft det under praktiken vet de båda studenterna att det främst är veckor av hårt arbete som väntar dem, något de verkligen ser framemot.