Högskolans första doktorander antagna

2010 fick Högskolan i Borås fyra efterlängtade examensrättigheter att bedriva forskning inom tre områden: biblioteks- och informationsvetenskap, textil och mode och resursåtervinning. Tidigare har doktorander forskat vid högskolan men då i samarbete med något annat lärosäte. Flera av doktoranderna som nu bedriver forskning vid högskolan kommer att flyttas över till högskolans egen regi framöver.

Ett litet Borås i Nigeria
Nu har Högskolan i Borås antagit sina första fem egna doktorander inom området resursåtervinning antagits. En av dem är Solmaz Aslanzadeh som jobbar med biogasforskning.

– Det känns jätteroligt att ha blivit antagen, och lite nervöst att vara först ut, berättar Solmaz Aslanzadeh, som efter att ha studerat till kemiingenjör på Chalmers ville inrikta sig på bioteknik och upptäckte masterutbildningen i Borås.

I nära samarbete med sin handledare Mohammad Taherzadeh har Solmaz Aslanzadeh redan påbörjat sin biogasforskning med inriktning på snabbrötning av avfall.

– Jag trivs väldigt bra här på högskolan och jag gillar det internationella sammanhanget. Det är lärorikt, säger Solmaz Aslanzadeh. Dessutom är det lätt att få kontakt med och lära känna lärarna och professorerna, vilket gör högskolan till en bra arbetsplats.

Fyra av de fem nya doktoranderna är så kallade sandwich-doktorander från Nigeria. Det innebär att de kommer att spendera halva sin forskningsperiod i Sverige och halva tiden vid sitt hemuniversitet Lagos State University i Nigeria.

– Det är ett bra sätt att skapa samarbete mellan universitet världen över och förutsättningar för liknande forskningsmiljöer i andra länder. Nu vill vi skapa ett litet Borås i Nigeria, säger Mohammad Taherzadeh och skrattar. Vi för även diskussioner med universitet i Indonesien, Thailand och Brasilien.

Dags att ta nästa steg
Resursåtervinning handlar om förädling av avfall och är ett område som är aktuellt världen över och som påverkar alla människor. Vem du än är och var du än bor måste du på något sätt ta hand om ditt avfall. Förutom de tekniska aspekterna av världens sopproblem är nästa steg att utveckla de sociala aspekterna.

– Att vi kommit igång med doktorander inom det här området är självklart positivt för IH, men inte bara för oss, poängterar Mohammad Taherzadeh. Vi har startat diskussioner med några av de andra institutionerna för att starta samarbeten på forskningsnivå.

Institutionen Data- och affärsvetenskap (IDA) och Institutionen för Pedagogik (PED) är de första som kommit på tal.

– Jag ser det som att IH står för den tekniska utvecklingen, IDA för den ekonomiska och PED för den pedagogiska. Det här är ett problem som kräver lösningar från flera olika håll. Det finns över hela världen och det kommer inte att försvinna.

Högskolan har fler doktorander på gång. Fyra till ska inom kort antas till resursåtervinningsforskningen och institutionerna Bibliotek- och informationsvetenskap och Textilhögskolan har startat sina antagningsprocesser.

De antagna doktoranderna vid IH är:
Mofoluwake Moronfade Ishola
Kehinde Olubukola Oluoti
Julius Gbenga Akinbomi
Faimat Oluwatoyin Bakare
Solmaz Aslanzadeh