Stipendium leder boråsstudent till Vietnam

Katarina Wallin, som studerar tredje året på textilekonomprogrammet vid Högskolan i Borås, har länge varit intresserad av internationell politik.
– I min C-uppsats ska jag fokusera på hur skandinaviska textilföretag samarbetar med vietnamesiska företag när det gäller CSR, Corporate Social Responsibility. Den vietnamesiska textilindustrin är på uppgång och produktionen är numera billigare där än i Kina vilket gör att allt fler svenska företag letar sig dit.

De flesta företag har CSR-planer, även om det inte är lagstadgat. Katarina Wallin menar att majoriteten av de svenska företagen är duktiga och tar sitt ansvar när det gäller till exempel barnarbete och orimliga övertider.
– Det kan dock vara svårt att förmedla vad som krävs till de vietnamesiska företagen och se till att de i sin tur verkligen följer det de svenska företagen kräver.

Rekommenderar stipendium

Redan under första året på högskolan fick hon höra om möjligheten till Minor Fields Studies-stipendium.
– Att få möjlighet till ett stipendium på 25 000 kronor avgjorde saken, och även om det tagit mycket tid att få ihop en ansökan så har det varit värt det. Jag rekommenderar verkligen andra att söka ett MFS-stipendium. Det är utvecklande för en själv och jag tror det i slutändan blir roligare att skriva uppsatsen, konstaterar Katarina Wallin.

Katarina Wallin hoppas att under resan att få en djupare förståelse för hur företag arbetar med CSR.
– Jag hoppas att jag ska kunna hjälpa skandinaviska och vietnamesiska företag med hur de tillsammans kan arbeta bättre. Det ska också bli roligt att få en spetskompetens som sticker ut och ger mig en fördel på arbetsmarknaden framöver.

Fakta – Minor Fields Studies (MFS)

Är du som student intresserad av utvecklingsfrågor och på väg att skriva en uppsats? Fältstudier i ett utvecklingsland kan vara berättigade till ett MFS-stipendium. Läs mer under www.hb.se/utbyte.