En upplevelse bland smarta textilier och möbler som vill umgås

Utställningen på Textilmuseet var ett nytt grepp och gjorde konferensen mer upplevelsebetonad. Bland objekten som ställdes ut fanns alltifrån en sittpuff som andades till ansiktsmasker som ändrar färg beroende på kroppstemperatur.

iForm, är en deltagande iphone-skulptur. Med hjälp av en med GPS-funktion som laddas ner till telefonen kan människor se var de andra i gruppen befinner sig.
– Med hjälp av en mjukvara räknas sedan avståndet mellan människorna ut och punkterna skapar kluster som i sin turskapar en form i plast, en liten plastskulptur, förklarar James Charlton, en av forskarna bakom iForm, Nya Zeeland. James Charlton berättar att han och Nico Refiti varit intresserade av hur vi förhåller oss till relationerna till människor i vår närhet – rent rymdmässigt. Genom en formel skapas en fysisk form utifrån människors avstånd till varandra och blir till vad James Charlton kallar en ”relationskarta”.

Light and Shadow Play är ett projekt som utforskar hur solen kan användas för att framhäva estetik genom textilier i en urban miljö. Solens gång över himlen skapar olika mönster på olika ställen när den lyser genom textiliernas former. Forskare: Barbara Jansen, Textilhögskolan/Smart Textiles och Marie Ledendal, School of Textiles and Design, Hariot-Watt University. 

Pouffy - Sittpuffen som andas är framtagen av Twenty121. Möbeln ska med sitt andningsljud och sin rörelse fungera som ett sällskap. Om någon sitter på den så ger den ifrån sig ett slags ”kurrande” ljud för att visa sin uppskattning.

Woven Light (till vänster) ser ut som en lampa, men forskaren Jan Carleklev menar att den handlar om att designa tid, att skapa en upplevelse för publiken. Tensed Up (till höger) är ett material som reagerar på elektrisk energi, dels från människors rörelse, dels från starka elektriska källor. Materialet, som är konduktivt och påminner om fjädrar, stelnar till när det utsätts för elektricitet. Forskare: Clemens Winkler.

rythm exercise_ 13in1 är ett flätat objekt som baseras på tretton längder av optiska fibrer som lyser av LED (Light Emitting Diode). Objektet är programmerat att skapa ett ljus i rörelse och ger en känsla av 3D. Forskare: Barbara Jansen, Textilhögskolan/Smart Textiles.

Som avslutning på konferensens andra dag bjöds det på middag på Borås stadshus. Middagsgästerna fick då en upplevelse utöver det vanliga när Ulrik Martin Larsen, modedesigndoktorand från Textilhögskolan visade upp ett performance han kallar Effect/Affect. Plaggen som sågs under uppsättningen är gjorda av Textilhögskolans forskare Delia Mihaela Dumitrescu, Mika Satomi, Lotta Lundstedt, Rickard Lindqvist, Stefanie Malmgren de Oliveira och Karin Landahl.