Huvudlös huvudled sätts i system i modeutställning

Elin Engs examenskollektion "Infatuated by the holy quest of growth" har gjort succé. I samband med visningen i Borås tilldelades hon Svenska moderådets och TEKOs stipendium och i september vann hon Show Up Fashion Award, där vinsten värderas till 1 miljon kronor. Hon har även synts i TV4 Nyhetsmorgon där hon tillsammans med Margareta van den Bosch diskuterade sin vinnande kollektion. Dessutom har hon, tillsammans med sin klass, haft visningar under både Stockholms och Londons modeveckor

Kittla till diskussion

Nu väntar en egen utställning på Galleri KG52 i Stockholm då hon framförallt vill skapa debatt. I entrén möter besökaren ett hängande led med dockhuvuden iklädda ”tunnelseendeögon”. I galleriet är dockorna, som bär upp Elin Engs kollektion, upphängda på krokar och leds runt i ett system i taket.
– De huvudlösa dockarna som åker runt i en bana är en visuell referens till hur vi ofta rättar in oss i ledet och får lite av ett tunnelseende. Jag vill kittla till tankar och diskussion kring olika beteendemönster. Hur vi konsumerar och producerar mode och hur det förhåller sig till våra maktstrukturer och handlingar inom dem, säger Elin Eng.

Kostymen som maktsymbol

Kollektionen spinner på vår förälskelse till tillväxt. Och för att göda 'mycket vill ha mer' kommer standardiseringen som en hjälpande hand och effektiviserar. Och det är här hon låter kostymen komma in - en symbol för makt. Men också en symbol för likriktning. Att bli en enhet. Hon frågar sig hur en uniform påverkar identiteten och betraktaren. Vilka friheter och skyldigheter som kommer med den. Ger vissa kläder handlingsfrihet? 

Utställningen ”Suitable Suits. Infatuated by the holy quest of growth” invigs med vernissage den 10 november kl. 17:00-20:00 och pågår till 20 november på Galleri KG52, Kammakargatan 52, Stockholm.  

FASHION TALKS. Elin Engs kollektion kommer att skapa debatt. Därför kompletteras utställningen med ett ”Fashion Talks” den 17 november. Då diskuterar Elin Eng budskapet med sin kollektion tillsammans med en modeprofil.  Inbjudan fås under pressvisningen och vernissagen.