Innovativa mötesplatser på Simonsland

En av grupperna på plats för att delta i workshopen den 17 november har en idé om att skapa ”rum-i-rum ”och utnyttjade stora pelarna i Konstsilkes gamla fabriker på Simonsland.
– Vi vill att det ska gå att dra ut tyg från pelarna, likt en rullgardin fast lodrät, som sedan fästs i ett hål i golvet. Då kan man skapa sitt eget rum i rummet, säger Julia Svansbo som studerar textilekonomi.


Elsa Roos, Therese Amus Gidlöf och Julia Svanbo har många kreativa idéer hur studenternas mötesplatser kan se ut på Simonsland. 

De har också en idé att göra en slags vägg av armeringsjärnen som blir över efter rivningen. På väggen kan man sedan fästa särskilda bord och stolar när man behöver en plats att studera på.
– På baksidorna på stolen och borden ska det finnas kardborreband. När studenten är färdig tar de möblerna och fäster det på en annan vägg och det blir som en dekroation, ett konstverk, förklarar den kreativa gruppen bestående av Julia Svansbo, textilekonom, Therese Amus Gidlöf, textildesigner samt Elsa Roos som studerar textil produktutveckling.

De ca 160 studenterna som deltar i workshopen har fått spillmaterial från Nordifa, Röda Korset, Almedahls och Stora Enso Packaging att arbeta med. 

Inspirerar

Workshopen är en uppföljning av den workshop som ettorna fick genomföra under introduktionen. Nu fick de återigen träffas över utbildningsgränserna för att vara kreativa. Förutom rundvandring i Textilhögskolans blivande lokaler på Simonsland fick studenterna också lyssna på Kate Fletcher, känd inom mode- och textilbranschen för sina visioner och handfasta råd kring hållbar utveckling. På plats under workshopen fanns även företaget Creatables.
– Vi har mycket erfarenhet att producera saker från materialspill och är här för att inspirera, säger Erik Torstensson, en av grundarna bakom företaget, medan han snabbt stansar ut en bit ur en kartong som sedan fungerar som en handdukshängare.

Förändringsbara möbler

 En annan grupp är i full färd och klipper och klistrar. Idéerna kommer medan de pratar.
– Vi går in för smarta lösningar som skjutväggar och förändringsbara möbler, säger Fabian Burenius och plockar ut en bit ur en av deras prototyp-fotölj och visar hur det blir ytterligare en plats att sitta på eller kanske ett bord. (bild till vänster). 

De har också en tanke om att Textilhögskolan ochTextilmuseet ska integreras mer och vill att det ska finnas utrymmen på väggarna för tillfälliga utställningar.
– Våra nyckelord är frihet, gemenskap och kreativt säger Madeleine Landh, textilekonom, Philip Sunnerholm, textil produktutveckling, Fabian Burenius, texilingenjör och Josefina Johansson, textil produktutveckling.


Madeleine Landh, textilekonom, Josefina Johansson, textil produktutveckling. Philip Sunnerholm, textil produktutveckling, och Fabian Burenius, texilingenjör jobbar efter nyckelorden frihet, gemenskap och kreativt. 

Integrering av hållbar utveckling i utbildningarna

Dagen gick i innovation och hållbarhetens tecken även för personalen på Textilhögskolan. De passade på att få en föreläsning av Kate Fletcher när hon ändå var på plats.
– Det finns ett behov att diskutera hur hållbar utveckling ska integreras i utbildningen praktiskt, menar Lars Hedegård, studierektor och ansvarig för dagen.

Kate Fletcher lyfte fram svårigheter med ämnet och underströk att det är viktigt att studenterna skaffar sig ett kritiskt förhållningssätt.
– Det är viktigt hur vi utbildar våra studenter. De blir ofta uppgivna över alla problem med hållbar utveckling inom mode- och textilbranschen, det gäller att visa dem konkreta exempel, säger Lars Hedegård.

Dagen avslutades med att lärare och övrig personal från Textilhögskolan sammanstrålade med studenterna som redovisade sina projekt i Galleriet.

Fotnot: 2013 flyttar Textilhögskolan till Konstsilkes gamla fabriker på Simonsland. Även Textilmuseet, Marketplace Borås m.fl. kommer ha sina lokaler där. Läs mer