Textilstudenters mönster snart i IKEA:s varuhus

Samarbetet mellan Textilhögskolan och IKEA kom på tal redan i augusti 2010.

– Vi har fantastiska möbelformgivare och grafiska formgivare på IKEA men vi behöver fler som verkligen kan materialen, säger Pernilla Rosenqvist.

Uppdraget från IKEA var att visa vad textil betyder i ett hem ur ett rumsperspektiv, med rötterna i studenternas textil- och materialkunskap och självklart utifrån IKEAS värdegrunder
– Alla studenter har fått ta del av IKEAS produktutvecklingsprocess och ta del av vår historia, säger Pernilla Rosenqvist.

Samarbete som ger mersmak
Studenterna som är från olika årskurser på både kandidat- och masternivå, har fått handledning både från IKEA och från Textilhögskolan. När projekten hade sin slutredovisning i slutet av oktober var Pernilla Rosenqvist stolt.
– Jag trodde ett par projekt skulle gå att använda, men majoriteten, med mer eller mindre finjusteringar är klockrena för IKEA. Resultatet är med andra ord över förväntat och ger mersmak. Nu ser jag att vi gärna kopplar ihop fler utbildningar för att få ännu mer bredd i projekten.

Nu ska IKEA ta beslut om vilka fler, än de tre redan självklara, projekten de ska gå vidare med.
– En av studenterna, har redan ett av sina mönster i produktion. Det kommer bli en matta och en gardin vid namn FÄRLE. I augusti 2012 lanserar vi dem i varuhus runt hela världen.