Globalt uppdrag för lokala möjligheter

I år har 'Mission Possible' skickat iväg sex västsvenska studenter till spridda destinationer ute i världen. Tanken är att studenterna ska fungera som Västsveriges tentakler mot omvärlden och undersöka hur man hanterar fram- och motgångar i andra länder. Studenterna har själva stått för projektidé och resmål. Jessica Johansson och Anders Nordkvist från Handels-och IT-högskolan (HIT) valde att åka till Italien och Indien för att fördjupa sig i textilbranschen.

Först ut var Neapel och Rom dit Borås-laget åkte för att titta närmare på konfektion och skrädderi. Syftet var att studera hur italienarna arbetar med passform, sömnad och material. 

Kvaliteten var märkbart hög, inte minst imponerade en av hattfabrikerna i den italienska huvudstaden.

Från Italien åkte projektdeltagarna vidare till Calcutta i Indien. Där rådde en helt annan verklighet med avsaknad av moderna lösningar. Bland annat så torkade man färgade tyger över öppen eld. Besöken i fabriksmiljö i Indien fick Jessica Johansson och Anders Nordkvists att tänka alltmer på hållbarhet, återvinning och vikten av att hitta smarta alternativ till bomull.

- Vi fick en förståelse för betydelsen av att dra ner på bomull och därmed minska slitaget på miljön. Hållbarhetsaspekten är helt nödvändig för framtiden, säger Jessica Nordkvist.

Något projektdeltagarna tar med sig från upplevelserna i Italien och Indien är kaxighet. Det fanns en stolthet över produktionen som ibland kan saknas i Sverige.

- Att italienarna har bra självförtroende är välkänt. Fast även i Indien, där det inte alltid fanns en uppenbar anledning att vara kaxig, fanns en stolthet över verksamheten. Textilområdet i Sverige håller en internationell toppklass så vi borde våga vara stolta, menar Anders Nordkvist.

Förutom att vara stolt och att välja kvalitet före kvantitet vill Borås-laget uppmana svenskar att ta för sig av andelarna.

- Ekonomin i Indien växer och medelklassen som vill konsumera europeiska lyxvaror ökar. Marknaden har enorm potential, avslutar Anders Nordkvist.