Högskolan i Borås tar NASA till nya höjder

Claes Berlin som har ett förflutet på SAAB Space, har de senaste 15 åren sysslat med verksamhetsutveckling och hjälpt folk inom företag att jobba tillsammans  på ett bra sätt.
– Vi som är ingenjörer är duktiga på att bygga häftiga datorer och system, men det viktiga är inte enbart VAD du gör utan HUR du gör det.

Vad är det egentligen du ska göra på NASA?

– Jag ska föreläsa om process management, om hur man lyckas processorientera ett företag. Det är väldigt vanligt att det bildas så kallade silos, vertikala kungadömen, inom företag; det blir hierarkiskt, man fokuserar på sin egen verksamhet och saknar helhetssyn i vad som pågår precis bredvid inom samma organisation.

Claes Berlin menar att Sveriges långa tradition av demokrati på arbetsplatser gör att kunskap av den här typen kan bli en del av landets konkurrenskraft i framtiden. Det är en styrka, vi som svenskar borde ta för oss mer och visa upp våra företagsmodeller för världen.

– När NASA gjorde sin revision 2009, när jag var på SAAB, så ville de se hur vi arbetade och hur vi var som leverantör. De blev väldigt imponerade av hur vi fått företaget att fungera och bjöd in oss att berätta om det. Vi är de enda utländska representanterna av 30 talare – resten är amerikaner.

– Vad som också är intressant är att det jag ska prata om på NASA är i princip samma sak som det jag lär ut till studenterna här. Jag använder samma kursmaterial.

Claes Berlin föreläser på NASA den 20 oktober.