När kungen och drottningen kom på sopbesök

Kungaparet anländer till SP.

Det kungliga besöket i Borås började på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP).  Där presenterades projektet Waste Recovery av de olika parterna; Högskolan i Borås, Borås stad, SP och Borås Energi & Miljö.  

Kungaparet med sällskap färdas till Sobacken med biogasbuss.

– Jag har haft en väldigt givande diskussion om internationella samarbeten med drottningen, hon berättade bland annat om sina erfarenheter från Kina och vikten av att tidigt integrera miljöarbete i företag. Vi pratade även om Brasilien och Waste Recoverys kommande samarbete där, berättar Hans Björk efter att sällskapet anlänt till besökets andra stopp Sobacken.

På Sobackens avfallsanläggning. Till höger om drottningen syns professor Mohammad Taherzadeh en av personerna bakom Waste Recovery.

Även rektor Björn Brorström fick en positiv bild av kungen och drottningens intresse av miljöfrågor.

– Kungen hade mycket uppfattningar kring sorteringsarbete och hur olika beteenden påverkas av till exempel generationsskillander, säger Björn Brorström.

Stort pressuppbåd när kungen och drottningen guidas runt på Sobacken.

Bertil Ternert är informationschef vid hovet. Han berättar att varje år får kungahuset tusentals förfrågningar och inbjudningar att ta ställning till.

– Waste Recovery-projektet är något som intresserat kungen, och Borås är i och med sitt återvinningsarbete ett föredöme för andra kommuner.

Efter besöket på Sobacken åt kungaparet lunch med inbjudna gäster i Sinnenas hus för att sedan bege sig på en skulpturvandring genom staden.