Textilhögskolan tar plats på Väv 2011

Bland annat kommer forskarna Linda Worbin och Martin Ciszuk föreläsa om sina respektive forskningsområden; smarta textiler samt handvävning.
 – Jag skriver en avhandling om sidenvävning i Sverige under 1800-talet, så  föreläsningen kommer att handla om både mina historiska och moderna projekt, säger Martin Ciszuk som tidigare har arbetat med kyrkotextilier. 

Han kommer även att prata om hantverket och vävningens framtid och vikten av hantverkets betydelse för till exempel produktutveckling.

– Personer som kan hantverket blir hela tiden färre. Det börjar bli en exklusiv kunskap. Visst finns det en hel del vävstugor och människor som fortfarande kan, men det ingår inte på samma sätt i skolan som det gjorde förr.

I samband med Väv 2011 kommer även Textilmuseet öppna utställningen ”13 textila porträtt” som presenterar tretton personer, alla utbildade på Väfskolan. Där kommer Martin Ciszuk också finnas med.
- Jag kommer visa upp ett bårtäcke, det vill säga en textil som läggs över kistan under begravningar.

Både Textilhögskolan och Smart Textiles kommer att ha montrar på plats under mässan.

Fakta: Väv 2011

Vävmässan arrangeras av Svenska Vävrådet på olika platser i Sverige, senast i Leksand 2008.  Mässan är främst på Åhaga, men det förekommer även aktiviteter på bland annat Textilmuseet och Rydals museum.

  • Martin Ciszuk föreläser den 16 september kl. 15:00-16:30 samt den 17 september kl. 11:00-12:30
  • Linda Worbin föreläser den 15 september kl. 11:00-12:30 samt 16 september kl. 13:00-14:30

 

Se hela programmet