Byter kläder för miljön

En klädbytardag är lika enkelt som det låter: ta med dig ett plagg och byt med någon annan. Nu arrangeras en sådan dag av studenterna på Textilhögskolan.
– De flesta av oss har något eller några plagg som bara blir liggande i garderoben och aldrig används. Inte för att det är fel på dem utan helt enkelt för att man har tröttnat. Men det betyder ju inte att ingen annan kan uppskatta plagget, säger Frans Libertson, en av studenterna som ligger bakom arrangemanget (bilden till höger). 

Fran Libertson är med i Textilhögskolans Grupp för Hållbar Utveckling som i samband med arrangemanget samtidigt visa upp vilka de är och vilka frågor de jobbar med. Men främst handlar det om att belysa problemet med ohållbar klädkonsumtion och visa på en alternativ lösning.
– Den industri som utgör textil- och modebranschen är en nedåtgående spiral, och är i förlängningen ingen hållbar situation, varken för människor, miljö eller ekonomi. Därför ligger det i allas intresse att hitta alternativ och lösningar, säger Frans Libertson och fortsätter:

– Jag hoppas att alla som deltar på klädbytardagen har roligt och hittar något de uppskattar men också att de inser att konsumtion inte är ett grundläggande koncept för att uppdatera sin garderob.

Så här fungerar klädbytardagen:

 Torsdagen den 19 april är det insamling mellan kl. 12:00-16:00. För varje plagg som lämnas in fås en kupong. Kl. 16:00 startas själva klädbytet. I kupong = ett nytt plagg.

Under klädbytet bjuds det på fika och musik. Det kommer även finnas symaskiner tillgängliga om man behöver göra justeringar på plagget.