Kan textil vara hårt? Examensutställning töjer på gränserna

Flera års intensiva studier är snart till ända för studenter på både kandidat- och masternivå i textildesign. Om bara ett par månader ska de ut i verkligheten och sätta sina kunskaper på prov.
– Det har gått fort, men vi har lärt oss väldigt mycket, säger studenterna Kerstin Serin, Liv Gisslandi och Linnea Karlsson som snart tar kandidatexamen.

Under utbildningen har de fått utveckla sin konstnärliga förmåga och arbetsprocess samtidigt som de fått kunskaper om allt ifrån textila material och tekniker till produktion.
– Vi har verkligen utvecklats under de här tre åren och alla har hittat sitt uttryck, sina tekniker och metoder, säger Kerstin Serin.

Hennes examensarbete handlar om textil, rum och ljusfenomen.
 – Inspirationen kommer från en plats. Stenarna som jag hittade där blir min utgångspunkt. De ska gestaltas i form av textila lampor och med hjälp av deras skuggbilder vill jag förmedla platsens känsla.

Liv Gisslandi spenderade en termin i Taiwan, en tid som gav många intryck.
– Det var folk överallt, lite kaosartat med mycket som hände. Ett myller av detaljer.

De nya uttrycken gav henne inspiration till en kollektion av mönster som ska förmedla hennes känsla av Taiwan.
– Jag kommer att göra en helhet med gardiner, kuddar och filtar. Tillsammans ska de ge en känsla av någon annanstans och en chans att fly vardagen i Sverige.

Hårt och mjukt

Under utbildningen har studenterna ställts inför olika utmaningar som frågan ”måste textil vara mjukt?” som också var temat på Textilhögskolans utställning under möbelmässan i Stockholm. Linnea Karlsson har tagit fasta på tanken även i sitt examensprojekt.
– Min utgångspunkt är ett enkelt rutmönster som jag tolkar i olika textila material och tekniker. Jag undersöker förhållandet mellan hårt och mjukt, rörelse eller stabilitet. Går det att skapa en textil som ser hård ut, men som är mjuk och rör sig på ett oväntat sätt?

Utställningen på Textilmuseet pågår till och med den 13 augusti. Den 14 augusti kommer utställningen flyttas till Kulturdagarna i Göteborg och därefter till Textilhögskolans Galleri KG52 i Stockholm 30 aug-9 sept. 


Linnea Karlsson undersöker om det går att skapa en textil som ser hård ut, men är mjuk ändå. 

EXIT 2012 – Textilhögskolans examensutställning 31 maj – 13 augusti

Utställningen, som visar projekt på både kandidat- och masternivå är en del av EXIT 2012 – Textilhögskolans examensutställning - där modedesignstudenterna samtidigt visar sina examenskollektioner.

Press/VIP: kl. 12:00, lunch och pressvisning av utställning, modevisning kl. 13:30
Allmänhet: kl. 18:00, vernissage av utställning. 19:00, modevisning

Plats: Textilmuseet, Druveforsvägen 8, Borås

Examensutställningen pågår till och med 13 augusti.