Lärarutbyte i Kenya

Hur kom det sig att du åkte till Kenya?

Jag åkte till Kenya på Lärarutbyte. Det innebär att lärare från olika länder besöker varandras skolor och föreläser under olika perioder. En chans som denna får man inte varje dag och jag valde att ta den på grund av mitt forskningsområde och undervisning kring sociala frågor men också för att möta nya människor. Resan har varit utvecklande på många vis, både som forskare, lärare och medmänniska.

Vad gjorde du där?

Jag undervisade i ämnen som mänskliga rättigheter, konventionen om barns rättigheter och familjestruktur. Mina klasser bestod av blivande lärarstudenter som läste både första och andra året på lärarutbildningen. Studenterna i Kenya var till skillnad från studenter i Sverige bara vana vid en slags undervisningsform, det vill säga att läraren föreläste och studenterna lyssnade och tog till sig informationen. När Kerstin och jag undervisade hade vi även workshops och gemensamma diskussioner med studenterna vilket blev mycket uppskattat. Studenterna fick diskutera i olika grupper och det var väldigt intressant att höra saker och ting utifrån deras perspektiv. De visade ett starkt engagemang kring betydelsen av utbildning för landets välfärd och hur viktigt det är att bekämpa korruptionen i landet.

Hur känner du efter att ha varit på denna resa?

Jag vill definitivt åka tillbaka till Kenya igen. Jag vill gärna åka dit både som gästlärare igen, men det skulle också vara intressant att få möjlighet att forska och göra någon form av interkulturell studie.

Trivdes du?

Jag trivdes jättebra, jag bodde på ett vackert campus en bit från studenterna. Det var mangosäsong då jag var där så under tre veckor åt jag färsk mango till frukost, middag och kvällsmat, jag blev aldrig trött på det! Jag har träffat många inspirerande och starka kvinnor som har fyllt mig med inspiration under min vistelse.

Vad tar du med dig från resan?

Jag reser mycket privat och jag tycker om att besöka nya platser och möta nya människor, det är berikande. Men det är en annan sak att åka på ett lärarutbyte i och med att man får en helt annan inblick i landet än vad jag hade fått annars. Genom utbytet fick jag träffa lärare, studenter, skolledning och många fler Jag fick lära mig mycket om Kenyas utbildningssystem och det kenyanska samhället. Utbildning är en av hörnstenarna för jämställdhet och jämlikhet, oavsett var i världen man befinner sig, detta är viktigt att komma ihåg.