Designen som emigrerat

Anna Mattsson, som studerar tredje året på textildesignutbildningen valde att jobba med knyppling eftersom hon är intresserad av tekniken. Knyppling kan liknas vid avancerad flätning och används bland annat för att tillverka spets.
– Tekniken används oftast till mindre textilier men jag ville se vad som hände när jag gjorde ett stort arbete på det här sättet.

Hon har även gjort ett arbete i filt, där hon klippt ut bitar som ser ut som gråstenar och som sedan har sytts ihop.
– Det är många som besöker House of Sweden så det känns som ett väldigt bra tillfälle att synas på. Det är bra för sitt CV:t, konstaterar Anna Mattsson.

Hybrid mellan textildesign och konst

Det var House of Sweden som kontaktade Textilhögskolan med idén om att ha en tvåårig utställning i ett av sina konferensrum. Uppdraget gick under sommaren 2011 som en kurs för studenter inom textildesignutbildningen som ville fördjupa sig mer inom ämnet. 

För Therese Lindberg, som även hon studerar tredjeåret på textildesignutbildningen, var valet av kursen självklar men hon drabbades av idétorka till en början.
– Tillslut fick jag en idé när jag satt i en solstol i mina föräldrars trädgård.

Hon hade börjat tänka på emigreringen från Sverige till USA. Eftersom hon har ett stort konstintresse och tycker om att jobba med symbolik bestämde hon sig för att gestalta havet.
– Jag använde mig av ett lätt och tunt satintyg som jag tryckte med blått och med en del svarta partier. Det blev en väggbonad som ska symbolisera den tunga resan som många svenskar gjorde. En hybrid mellan textildesign och konst.

Therese Lindberg valde även att göra ytterligare ett arbete där hon använde svartvita fotografier från emigrationstiden som hon har målat med akvareller. Bilderna har hon sedan monterat i datorn och tryckt på ett högglansigt material.
– Jag har alltid tyckt om att jobba med klara färger, det kan ibland vara provocerande, sticka i ögonen och därmed mana till diskussion, säger hon.

Fotnot: De övriga fyra textildesignstudenterna som också deltar i utställningen är: Lisa Wennö, Linnéa Nilsson, Anna Jonsson samt Lina Johansson.