Framtidens textilier möter ny publik – Smart Textiles ställer ut i Stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var många som ville utforska textiliernas olika egenskaper och Galleri Kg52 på Kammakargatan fylldes snabbt med folk under vernissagekvällen.

– Man kan se det här som en avstämning, ett sätt att visa upp Smart Textiles-resan och var vi står i dag. Jag tror att det finns ett uppdämt behov av att vilja veta vad som händer inom området och då passar vi på att visa upp oss här i Stockholm, mitt emellan modeveckan och möbelmässan, säger processledare Erik Bresky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte alltid helt lätt för gemene man att förstå vad Smart Textiles egentligen är för något. Erik Bresky liknar initiativet vid en kryddhylla.

– Vi skapar ingredienser, eller kryddor och sedan är det upp till kocken att göra en maträtt av det hela. Det som kan vara svårt att förstå är att vi i första hand inte jobbar med färdiga produkter utan mer med uttryck. Vi visar på vad man kan göra med textil, idéer som sedan kan appliceras till exempel inom medicin- och inredningsbranschen.

Flummigt och konkret på samma gång

Men även färdiga produkter har jobbats fram inom Smart Textiles, tillsammans med företag, och det visas också upp på utställningen. Ett exempel på det är ett säkerhetsplagg för ultrahögt skydd som tagits fram av TST-Sweden AB och som i dag säljs på en världsmarknad.

– Vi vill visa på bredden i det vi gör – allt ifrån idéer och uttryck till färdiga produkter. Smart Textiles är både flummigt och konkret.

Framtidens vårdrum

Processledare Erik Bresky pratar gärna visioner. En av de visionerna är framtidens vårdrum – något som på ett bra sätt förklarar Smart Textiles olika möjligheter.

– Smart Textiles kan vara inne i kroppen, som det textila blodkärlet som underlättar för patienter som hjärtopererats. Vi kan vara på kroppen på olika sätt, med textilier som påskyndar sårläkning eller mäter EKG, EEG, kroppssammansättning med mera. Sedan jobbar vi även med rummet utanför kroppen; Det kan vara en madrass som känner av väta, eller om patienten ramlar ur sängen. Patienten kan omges av textilier som ändrar färg beroende på vilken tid på dagen det är och så vidare. På de här olika sätten kan Smart Textiles förbättra livskvaliteten hos patienter inom vården och människor som vårdas i hemmet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mili John Tharakan och Erik Bresky får textilierna att låta.

Textile Resistance

Projektet Textile Resistance är ett samarbete mellan Smart Textiles Design Lab och Synjuntan. Projektet utforskar de designmässiga möjligheterna i användandet av ”råa” textila material som textila musikinstrument.

Mili John Tharakan är gästforskare från Indien och berättar om bordet med de olika textila objekten som är kopplade till varsin liten förstärkare. När man klämmer eller drar i tygerna börjar det genast låta i rummet.

– Vi utforskar hur man kan producera ljud med hjälp av textil. Vi är bara i början av forskningen kring vilka nya funktioner textilier kan ha.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skyddskläder 15 gånger starkare än stål

Skyddskläderna är utvecklade för att ge maximal komfort, samti­digt som de skyddar mot vattenstrålar upp till 3000 bars tryck. Yttermate­rialet är gjort i laminerad polyamid. Innermaterialet är en polyestermesh. Det skyddande materialet innehåller Dyneema®-fibrer, som är världens hållbaraste fibrer (15 gånger starkare än stål).

 

Värmekänslig jacka och pratande stol

Modedesignstudenten Jesper Danielsson kom med en idé till Smart Textiles och fick hjälp till finansieringen av sitt projekt – jackan Seebright.

– Jackan är gjord av ett goretexmaterial och har belagts helt och hållet med en blandning av termo-kromiskt (värmekänsligt) och självlysande pigment. Vid en temperatur över 27 grader ändrar tyget färg. Jackan är heller inte sydd utan tyget har svetsats samman med en ultraljudssvets, berättar Therese Rosenblad som är kommunikatör för Smart Textiles.

Forskaren Mika Satomis projekt Chair of Paradise visar en begagnad stol som är modifierad för att härma rörelserna hos en fågel. Tekniken som stolen utrustats med ger den möjlighet att ut­föra samma sekvens av rörelser som en speciell sorts fågel, paradisfågeln, gör inför en potentiell partner. Rörelserna och ljudet triggas igång när en människa passerar nära stolen och färgmönstret bryter då fram i stolens klädsel.

När och var?

När? Utställningen Smart Textiles håller på till och med lördag den 11 februari.
Var? Galleri KG52 ligger på Kammakargatan 52 i Stockholm. För galleriets öppettider: www.kg52.se