Åter i Thailand

Vad tycker du om utbildningen, Internationell Affärsingenjör - International Business Engineering, som du går?
Jag tycker att IBE-utbildningen är av högsta klass. Den innehåller många bra kurser, till exempel Operation Research och Corporate Social Responsibility. Man får bred kunskap inom kvalité, logistik och affärsverksamhet. Vad som lockade mig från första början var den internationella inriktningen och att utbildningen är helt på engelska, eftersom jag kände att en utmaning saknades i livet. Programmet har erbjudit erfarenheter utomlands samt varit stöttande om man vill lägga sitt examensarbete utomlands.

Hur var det att plugga i Thailand?
Terminen på AIT (Asian Institute of Technology) i Bangkok var väldigt givande. Lärarna är väldigt professionella och duktiga. Upplägget i jämförelse med Sverige är annorlunda vad gäller till exempel kursplanering. Man får ta mycket ansvar för sina studier, eftersom man ibland har få lektioner och istället ska läsa mycket av kurslitteraturen för att hänga med. Det är tufft och mycket plugg så det gäller att man ligger i.    

Berätta lite om ditt examensarbete!
Examensarbetet som vi (jag och Daniel, min klasskompis) ska göra under våren kommer handla om logistik och supply chain management. Vi ska med hjälp av våra kunskaper från IBE utbildningen hjälpa Logonet/Kulma, ett internationellt företag som är inriktat mot marknadsföring inom många branscher, med olika utmaningar som de har. Potentialen i det här arbetet är mycket stor så vi ser verkligen fram emot detta och hoppas kunna bidra på ett bra sätt med hjälp av våra kunskaper. 

Varför ville du göra examensarbetet i Thailand?
Det finns två stora orsaker. När jag var här första gången så fick jag uppleva så mycket mer än att bara plugga. Jag gillade kulturen, landet och staden Bangkok skarpt. Jag lärde känna många trevliga människor och trivdes som fisken i vattnet. Storstäder härliga i sig, man kan hitta och göra allt man vill och det finns alltid något nytt att testa. För det andra finns det så mycket möjligheter att utvecklas i Asien, både personligt och professionellt. Det är här framtiden finns.

Hur gör man/Vad bör man tänka på för att få till ett examensarbete i Thailand?
Man ska tänka på allt man tänker på i Sverige. Skillnaden är väl kanske att man inte lika lätt kan söka runt på olika företag och platser här som hemma. Här är väl tipset istället att träffa människor och höra sig för vad de gör och om det kan tänkas finnas något de kan behöva hjälp med. Vi fick vårt examensarbete via en god vän här i Bangkok som vi även spelar lite fotboll med på helgerna i Scandinavian Vikings.

Vad tänker du att ditt examensarbete och/eller pluggande i Thailand ska få för konkreta resultat? Lite framtidsplaner…
Det ger mig fantastiska kunskaper att lösa liknande situationer inom företag i framtiden så den personliga utvecklingen kommer att bli mycket stor. Sedan är det med sådana här arbeten man kan visa spetskompetens för framtida arbetsgivare och verkligen visa vad man är för person och vad man kan uträtta. På ett sätt visa vilken nivå av utmaningar man kan anta och verkligen kämpa för att nå bra resultat. Drömmen är ju självklart att ett riktigt bra exjobb leder till anställning antingen på Logonet/Kulma direkt eller en annan arbetsgivare nånstans i världen.

Mer om studenterna från Högskolan i Borås i Thailand kan du läsa här.