Vemod, glädje och förväntan präglade avslutningsfest

Lennart Boman, universitetsadjunkt, hade bland studenterna röstats fram som den lärare som skulle hålla det traditionella lärartalet. Studenten Maria Magni välkomnade honom med orden ”en av våra bästa och mysigaste lärare”.

Lennart Bomans tal varvades med allvar och humor.
– Nu ska ni ut i verkligheten och möta både glädje och sorg. Så här i smyg kan jag säga att jag är lite avundsjuk på den resa som ni nu står inför. Ni har valt en utbildning med så många möjligheter där den ena dagen inte kommer att vara den andra lik.

Han manade de klara sjuksköterskorna till nyfikenhet och till att ständigt söka ny kunskap. Som sjuksköterska blir man aldrig fullärd, menade han. Nyfikenhet leder till nya frågor och ny kunskap och hans tips om kvällslektyr fick de församlade att brista ut i högljutt skratt.

 – Med det förhållningssättet kommer inte böcker eller artiklar i anatomi och fysiologi att vara tråkiga utan tvärt om något man ser fram emot att ta fram på fredagskvällen när vardagens bestyr är avklarade. Tänk er att få rysa av välbehag vid bara tanken av att få krypa ner i soffan på kvällen och läsa en spännande artikel om osteoclaster, osteblaster och osteocyter.

Martina Larsson höll studenteras tal. Hon visade sig vara en naturbegåvning som knappt ens behövde snegla i manuskriptet. Martina gjorde en resumé över de tre studieåren och även hon fick församlingen att skratta gott. Klasskamraterna log och fick något nostalgiskt i blicken när hon berättade om den första terminen och förväntningarna på kursen i humanbiologi.

– In stormade Fredrik Ståhl. Han hoppade upp på bänken och hade tagit på sig olika skor dagen till ära. En speciell, men helt fantastisk lärare!

Vid Martinas slutord ”nu kör vi” vibrerade kyrkan av applåder.

Ingrid Rosengren, studierektor vid Södra Älvsborgs sjukhus, hade även denna gång det trevliga uppdraget att dela ut SÄS-stipendiet för bästa uppsats. Nu var det Mirjam Kuusela och Nahid Muqbil, från SSK03, som fick motta blommor, diplom och en penninggåva på 5 000 kronor.  Motiveringen löd:

"Den uppsats som har vunnit årets SÄS-stipendium belyser ett mycket viktigt ämne, den är välskriven och metoden är väl presenterad. Den har en vårdvetenskaplig förankring och resultatet visar på vikten av att göra barn som närstående delaktiga. Uppsatsen har också relevanta förslag på kliniska implikationer. "

De nybakade sjuksköterskorna Maria Martinsson, Susanne Eliasson, Sara Ahlvin och Anders Lindgren stod för musiken. De framförde bland annat Fix you av Coldplay på ett sätt som fick ögonen att tåras. (Den namnkunnige minns kanske att Sara Ahlvin var med i körslaget i TV under Fristadsonen Magnus Karlssons ledning för några år sedan).

Studierektor Ingela Rydström höll avslutningstalet. Hon talade bland annat om det sköna i sjuksköterskans profession.

 – Med kärlek och kompetens får ni möjlighet att hjälpa andra människor oavsett ålder, kön, etnicitet, religiös eller sexuell läggning. Att hjälpa människor i svåra situationer skänker en själv så mycket.

Ingela Rydström höll även ihop broschutdelningen tillsammans med universitetsadjunkt Christina Olofsson och Lennart Boman och för välkomsthälsningen stod studentprästen Yngve Glans och för orgelmusiken musikdirektör Carl-Gustaf Ekman.

5 frågor till 3 sjuksköterskor

 1. Hur kom det sig att du valde Borås som studieort?
 2. Är du nöjd med din utbildning?
 3. Hur upplevde du kursen Slutexaminationer?
 4. Vad var det bästa med utbildningen?
 5. Har du ett jobb på gång?

Benafsha Sherzad

 

 

 

 

 1. Jag läste en termin i Skövde först. Sen valde jag Borås för jag bor i Göteborg och jag hade hört att Borås hade ett gott rykte.
 2. Jättenöjd!
 3. Jag var lite nervös inför den, men det gick ju jättebra. Allt föll på plats.
 4. Jag är nöjd med allt, men kanske mest ändå med praktiken.
 5. Jag ska på intervju i Kungälv nästa vecka.

Therese Hallin

 

 

 

 

 1. Jag kom ju över från Västerås i termin 3. Det var en slump att jag hamnade här. Jag sökte både Göteborg och Borås. Men jag hade också hört att det var bra i Borås.
 2. Ja, det är jag absolut. Det är klart att det finns alltid något som går att förbättra i en del kurser.
 3. Jag var nervös för att inte få ihop det, men jag kom in i det direkt.
 4. Bäst var praktiken och särskilt den långa praktiken i termin 4. Termin 3 var jobbig,   men kanske ändå mest lärorik.
 5. Jag ska bli mamma i april! Om det inte hade varit så så hade jag säkert sökt och fått jobb, i alla fall ett vikariat.

Maria Magni

 


 

 

 

 1. Jag bor här och så hade jag hört att Borås hade gott rykte.
 2. Ja, det är jag! Det mesta har varit bra, men det finns ju alltid lite att förbättra
 3. Nej, jag var inte nervös. Jag kände mig ganska så färdig och kände att jag kommer att klara detta.
 4. Föreläsningarna, klasskamraterna och praktiken. Jag har lärt mig jättemycket.
 5. Ja. Jag börjar på E31, Hjärt- och lungavdelningen på måndag.