Lansering nära för tät pyjamas

Till synes är det ett par vanliga pyjamasbyxor. Men för ett barn som har problem med sängvätning kan de vara avgörande för om barnet t.ex. kan följa med på en fotbollscup eller sova över hos en kompis.
– Alternativen för sängvätande barn är blöja, skyddslakan eller mediciner som kan ge biverkningar. Med våra pyjamasbyxor slipper de vara avvikande. Det blir också en skillnad för föräldrarna som bara behöver byta byxorna och all sängklädsel när olyckan är framme, förklarar Torbjörn Gärdenfors som tillsammans med Mårten Bernstad äger Pjama AB.

Omfattande nätverk

Tillsammans med bland annat Valter Dejke på Swerea IVF har ett omfattande arbete gjorts med materialval, labbfunktionstexter och konfektionering.
– För oss var Smart Textiles vägen in för att få kontakt med det omfattande nätverket som finns. Vi fick kontakt med rätt företag och tillgång till konfektionskunskaper som vi inte har.
Grundmönstret och första prototypen gjordes i Textilhögskolans verkstäder men exakt hur byxorna är gjorda vill inte Torbjörn Gärdenfors avslöja ännu.
– En patentansökan är inskickad och vi har fått andra idéer för att utveckla produkter på samma tema.

Nöjda barn

Just nu pågår en verifieringsfas tillsammans med en barnavårdscentral i Ystad som behandlar enures som är den medicinska termen för sängvätning. Ett antal barn har valts ut och fått ta hem ett par byxor var. Resultatet har hittills varit väldigt positivt.
– I början läckte de lite i midjan så vi har fått tillverka tre olika storlekar. Men alla barn har tyckt att de har varit sköna att ha på sig. En familj var så nöjd att de inte ville lämna tillbaka byxorna efter testperioden, säger Torbjörn Gärdenfors med ett leende.

Förutom verifieringsfasen arbetar de också med en kommande webbsida. Förhoppningen är att de redan hösten 2012 ska kunna börja sälja byxan online.
– Förhoppningen är också att Landstinget ska kunna erbjuda byxorna till barnen på samma sätt som de gör med skyddslakan i dag

Läs mer om Smart Textiles och Company Driven Project här. 

Fakta enures:

Enures betecknar sängvätning för barn över fem år som kissar medan de sover. Om problemen fortsätter i 6-årsålder börjar barnen behandlas. Enures beror på att ett hormon saknas och är ärftligt. Av de som lider av enures är 70 % pojkar, 30 % flickor. 1 % av Sveriges befolkning har problem hela livet.